Говорителят на иранското външно министерство каза днес, че мирният план на САЩ за Близкия изток, чиято икономическа част ще бъде представена тази седмица на международна конференция в Бахрейн, е "срамен" и "обречен на провал", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тази конференция и продажбата на Палестина няма да доведат до никъде", каза Абас Мусави, цитиран от информационната агенция ИСНА.

Мусави критикува също Андрю Мърисън - британският министър за Близкия изток във Форин офис, за вчерашните му думи след визита в Техеран. Мърисън каза, че Иран почти сигурно носи отговорност за неотдавнашните атаки срещу танкери в Оманския залив.

"Това, което Мърисън каза след срещите, не е конструктивно. Изглежда Великобритания е на страната на Америка заради вътрешните си проблеми и кризата с Брекзит", посочи Мусави.

Председателят на ливанския парламент Набих Бери каза вчера, че Ливан няма да бъде подмамен от плана на САЩ за инвестиране на милиарди в страната в замяна на устройване на палестинските бежанци.
Планът на президента на САЩ Доналд Тръмп за решаване на израелско-палестинския конфликт, който трябва да бъде представен от неговия зет Джаред Къшнър на конференция в Бахрейн, предвижда инвестиции за 50 милиарда долара, които да дадат тласък на палестинската икономика и на икономиките на съседните арабски държави.

Планът обаче се сблъска със силно отхвърляне в арабския свят, макар че някои държави в Персийския залив призоваха да му бъде даден шанс.
Ливанските партии отдавна са на позиция, че палестинските бежанци не могат да бъдат приети за постоянно в страната, което е смятано от мнозина за цел в плана на Къшнър.

"Онези, които смятат, че размахването на милиарди долари може да примами Ливан, който изпитва тежестта на задушаваща икономическа криза, да отстъпи или да се пазари с принципите си, грешат", каза Бери в изявление, разпространено от офиса му.

Той добави, че отхвърлянето на устройването на палестинските бежанци в Ливан, които трябва да имат право да се завърнат, е водещо в тези принципи.

Идеята за постоянно заселване на главно сунитски мюсюлмански бежанци е много чувствителна тема в Ливан и поражда страхове от нарушаване на религиозния баланс в страната.

Ливан поддържа система за споделяне на властта между множеството религиозни секти, които водиха война между 1975 и 1990 г. с участието на палестински фракции.

Данните за палестинското население в Ливан варират. Докато ООН смята, че са регистрирани около 470 000 палестинци, официално преброяване през 2017 г. установи около 175 000 живеещи в Ливан палестински бежанци.

Планът на САЩ предвижда повече от половината от 50-те милиарда долара да бъдат предоставени за палестинските територии за период от 10 години. Шест милиарда ще бъдат за Ливан, 7,5 милиарда - за Йордания и 9 милиарда за Египет.

Къшнър каза в събота за Ройтерс, че Вашингтон се надява богатите държави в Персийския залив и страните от Европа и Азия да осигурят голяма част от средствата.

"Всуе се мориха"

Американските кибератаки срещу Иран не бяха успешни, каза днес иранският министър на телекомуникациите след съобщения, че Пентагонът е извършил отдавна планирано кибернападение срещу иранските системи за противоракетна отбрана, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. 

"Те много се стараха, но не извършиха нито една успешна атака", написа в "Туитър" иранският министър на информационните и комуникационните технологии Мохамад Джавад Азари Джахруми.

По думите му през миналата година Иран е отразил 33 милиона такива нападения. Той окачестви като "кибертероризъм" нападенията срещу компютърните мрежи в Техеран и спомена компютърния вирус

"Stuxnet" (разработен вероятно от САЩ и Израел), с който през 2010 г. бе нападната инсталацията за обогатяване на уран в иранския град Натанз. 

Изявление днес направи и говорителят на външното министерство в Техеран, според когото иранската система за киберотбрана е силна и че Иран ще се обърне към международни съдилища във връзка с киберагресията.