Полетите и на грузинските авиолинии до Русия се преустановяват от 8 юли, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки руското транспортно министерство.

"Причината за спирането на полетите е необходимостта от гарантиране на достатъчно равнище на авиационна безопасност, както и наличието на просрочени задължения" на грузинските компании, се казва в съобщението, публикувано на сайта на транспортното министерство и цитирано от БТА.

Първоначално руският президент Владимир Путин забрани временно пътническите полети от Русия до Грузия от същата дата, след като в Тбилиси започнаха безредици, причинени от посещението на руски депутат, припомня Ройтерс. Забраната за грузинските полети до Русия също влиза в сила от 8 юли.

Експерти заявиха, че забраната руските авиолинии да летят до Грузия ще доведе до първоначален спад в туристическия поток, но очакват грузинската туристическа индустрия да се възстанови бързо, предаде Асошиейтед прес, цитирана от "Днес.бг".

Забраната напомня на въведената през 2006 г. забрана за полети и за внос на грузинско вино и минерална вода. По-късно тези забрани бяха отменени.

"Първоначално те имаха негативен ефект, но бяха намерени нови пазари и нови договори. Мисля, че същото ще стане и в сферата на туризма", заявява Кака Гоголашвили от грузинската туристическа агенция Глобал.

По-късно днес руското външно министерство поиска от грузинските власти да гарантират безопасността на руските журналисти след опит за нападение срещу снимачен екип на телевизия "Россия 24", предаде ТАСС, цитирана от БТА.
В изявлението на външното министерство се отправя искане към грузинските власти да гарантират безусловната безопасност за намиращите се на територията на Грузия руски журналисти и граждани на Русия. При безредиците вече пострадаха редица местни и чуждестранни представители на медиите, отбелязва руското дипломатическо ведомство, подчертавайки, че очаква съответна реакция от международни правителствени и неправителствени организации.
Грузинското вътрешно министерство заведе дело за незаконно възпрепятстване на журналисти при извършване на професионалната им дейност и за групово нападение срещу две или повече лица във връзка с нападението срещу журналистите от руската телевизия.
На 20 юни няколко хиляди протестиращи се опитаха да щурмуват сградата на грузинския парламент, искайки оставката на председателя на парламента и вътрешния министър Гиорги Гахария. Протестът бе предизвикан от участието на руския парламентарист Сергей Гаврилов в 26-ата сесия на Общото събрание на Международната асамблея на православието. Той предизвика възмущението на опозиционните депутати, водейки заседанието от креслото на председателя на грузинския парламент, припомня ТАСС.
Председателят на парламента Иракли Кобахидзе подаде оставка вчера.
Протестите пред грузинския парламент продължават вече трета поредна вечер. Протестиращите искат оставката на вътрешния министър, освобождаване на задържаните в четвъртък и провеждането на парламентарни избори по пропорционална избирателна система.