Ако досега всеки, изрисувал или изписал нещо примерно по Паметника на Съветската армия, имаше известни (но не много големи) основания да се притеснява от българското правосъдие, вече може би ще трябва да се притеснява и от руското. Защото нов законопроект, въвеждащ наказателна отговорност за унищожаване и повреждане на символи на воинската слава на Русия, публикуван за обществено обсъждане, включва и такива обекти извън територията на Русия. 

Законопроектът, внесен от Министерството на отбраната, предлага допълване на Наказателния кодекс на Руската федерация с нов член – 243.4. С него се въвежда отговорност за:

„…унищожаване или повреда на военни гробища, други места на погребения на загинали в защита на Отечеството, паметници, стели, обелиски, други мемориални обекти и предмети, в памет на загинали по време на отбраната на Отечеството, посветени на изтъкнати военни лидери и дни на бойна слава и паметни дати на Русия, свързани с отбраната на Отечеството, мемориали и паметни знаци на местата на бойни действия, определени територии, оборудвани и исторически свързани с подвизи на загиналите в отбраната на Отечеството, включително тези извън Руската федерация”.

Последните думи в цитата може и да озадачат някого, доколкото Наказателен кодекс на друга държава не би трябвало да има действие на наша територия.

Законопроектът има за цел да предотврати нарастващия брой случаи на унищожаване или увреждане на символите на военната слава на Руската федерация, включително извън Руската федерация.

Според авторите на законопроекта, това са престъпления с висока обществена опасност, защото:

„…не само увреждат съответното имущество и нарушават обществения ред и нравственост, но и имат за цел да изопачат хода на историческите събития и да способстват за формиране на изкривено обществено съзнание и настроения, като омаловажават ролята на въоръжените сили на Русия в поддържането на международната безопасност, отричат решенията на Военния трибунал в частта им, осъждаща завоевателната политика на фашизма и фактите на неговите престъпления на окупираните територии“.

С въвеждането на отговорност за действия срещу обекти извън Руската федерация държавата признава интереса на Руската федерация към тяхната защита и криминализирането на съответните действия.

„Проектът на федералния закон е в съответствие с разпоредбите на Договора за Евразийския икономически съюз от 29 май 2014 г., както и разпоредбите на други международни договори на Руската федерация”, се посочва в края на описанието.

Предвиденото действие на указаната отговорност за обекти извън Руската федерация е в съответствие с чл. 12 от Наказателния кодекс на РФ, според който руски граждани или чужденци извършили зад граница престъпление „против интересите, защитавани с настоящия кодекс” носят наказателна отговорност, ако извършеното от тях престъпление не е санкционирано от съд в съответната държава.

Законопроектът е качен за обсъждане на 20 юни, седмица след като парламентът на Латвия прие решение да бъде обсъдена инициатива на над 10 хиляди души за премахване на Паметника на освободителите в Рига, издигнат през 1985 г. – символ на победата над нацизма.

Министерството на отбраната на РФ предлага чуждите граждани, съпричастни към унищожаване, повреждане или оскверняване на паметници, да бъдат лишавани от правото на достъп до страната, а ако имат активи в Русия, те да бъдат блокирани и да им се забрани да извършват каквито и да е сделки със собственост и инвестиции.

Общественото обсъждане на проектозакона ще приключи на 4 юли. Планирано е законът да влезе в сила до декември 2019 г.

"Площад Славейков"