Никола Кицевски

"Въвеждането на намален или нулев данък добавена стойност върху книгите може само да бъде приветствано. Това решение обаче няма да има съществено отражение върху книгоиздателския сектор, защото няма да доведе до увеличение на читателите". Това заяви директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Според него, ДДС трябва да падне или да се намали изобщо за всички стоки, а не за отделни.

„Би било много добре данъкът да се намали за всички стоки например с 2%. Освобождаването на книгите повдига въпроса защо да не се намали ставката и върху лекарствата“, каза Кицевски.

Той смята, че има други начини да се помогне на книгоиздаването и българския бизнес, а най-лесният от тях е правителството да започне да спазва собствените си закони.

„Имаме закон, според който правителството трябва да отделя пари всяка година за закупуването на нови книги в библиотеките, което не се случва“, поясни издателят.

Кицевски коментира и основните тенденции в книгоиздаването, като посочи, че нарастването на цените на книгите е преди всичко заради намаляващия брой читатели.

„Тиражите на книгите спадат в глобален мащаб... Електронното книгоиздаване засега няма особен успех – делът на електронните книги е около 8% от общия обем продажби“, каза още той.