Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Френският президент Еманюел Макрон не желае никой от водещите кандидати на партиите от Европарламента да оглави Еврокомисията.

Това се отнася дори за Маргрете Весгагер и за още няколко кандидати, издигнати от либералите от „Обновете Европа“ (ОЕ).

Макрон обявил претенциите си снощи, по време на Европейския съвет в Брюксел, довериха за Клуб Z дипломатически източници. Но не дал ясен знак какво иска.

Думите на Макрон могат да бъдат изтълкувани по различен начин. Включително като намек, че той се опитва да „пробута“ за пост №1 в ЕС някой свой фаворит.

Вчера източник от Елисейския дворец назова три имена, при това все на жени. Става дума за бившата българска еврокомисарка Кристалина Георгиева, доскорошната литовска президентка Далия Грибаускайте и настоящия държавен глава на Хърватия Колинда Грабар-Китарович.

Макрон и либералите са категорично против процедурата за водещ кандидат.

В четвъртък стана също така ясно, че и либералите, и социалистите са твърдо против кандидатурата на германеца Манфред Вебер, издигнат от Европейската народна партия (ЕНП). Разбра се също така, че те като че ли не са против човек от тази партия да оглави Комисията. Само и само да не е Вебер.

В крайна сметка не бе постигнато съгласие за бъдещ шеф на ЕК. И затова председателят на Европейския съвет Доналд Туск свика извънредна среща на върха в Брюксел на 30 юни.

От ляво на дясно: Клаус Йоханис, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер говорят на заключителната пресконференция.

Така днешната заключителна пресконференция на Съвета бе най-излишната на света. Такива бяха преобладаващите коментари на журналистите, отразяващи форума в Брюксел.

 
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер Юнкер заяви, че е много впечатлен от постиженията на румънското председателство. Имах високи предварителни очаквания, които бяха надминати, посочи Юнкер.

Доналд Туск повтори добре познатата позиция, че споразумението за "Брекзит" не подлежи на предоговаряне. Но изтъкна, че ЕС е готов да работи със следващия британски премиер, както и да се казва той. Брюксел иска да избегне хаотичен "Брекзит" и да има колкото се може по-тесни връзки с Обединеното кралство. Има обаче и план за "Брекзит" без сделка и лидерите са били информирани за това на какъв етап е той.

По време на Европейския съвет се състоя и среща на върха на Еврогрупата. Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е изтъкнал, че главните заплахи за световната икономика са рисковете в търговията и геополитическото напрежение. Това послание ще бъде предадено и на участниците в срещата на Г-20, които ще се съберат в японския град Осака на 28 и 29 юни Там ще бъдат 7 от ръководителите на ЕС. Посланието е, че страните трябва да сътрудничат помежду си, вместо да си разменят заплахи.

Европейските лидери са обсъдили също икономическия и валутен съюз. Те очакват до края на годината да бъде финализирана работата по Договора за Европейския механизъм за стабилност.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.