Германската канцлерка Ангела Меркел заяви днес, че правителствата на 28-те държави членки на ЕС не могат да номинират следващия председател на Европейската комисия пряко волята на Европейския парламент.

Позицията й, изразена на влизане в среща на върха на ЕС в Брюксел, означава, че държавните и правителствените ръководители днес може да не достигнат до съгласие по номинацията, а оттам - и до сделка кои да заемат останалите четири висши поста в ЕС.

Парламентът, който беше избран на 23-26 май, продължава да настоява, че държавните лидери, които по договор номинират шефа на Комисията, трябва да го изберат между т.нар. водещи кандидати на европейските политически партии, определени преди вота.

Ред държавни и правителствени ръководители, включително френският президент Еманюел Макрон, обаче заявяват, че договорът на ЕС не ги задължава да направят това. Меркел предупреди, че ако пренебрегнат парламента, лидерите рискуват той да отхвърли техния кандидат и така ЕС да влезе в институционална криза.

"Трябва ни съвместно решение, така че няма да бъде приемливо за мене Европейският съвет да направи препоръка, която най-накрая не е подкрепена от Европейския парламент", каза Меркел. "Твърде възможно е днес да няма резултат".

"Това обаче не е голяма тревога според мене, защото, както казах след европейските избори, целта трябва да бъде да намерим решение до времето, в което Европейският парламент се събере, така че да започнем направо работа. Така че все още имаме няколко дни", добави тя.

 

Парламентът трябва да се събере на първата си сесия на 2 юли. Според започнати, ако тази вечер лидерите не стигнат до споразумение, могат да се срещнат пак на 30 юни.

Прерогатив на държавните и правителствените ръководители, които заседават в Европейския съвет, е да номинират председателя на Комисията, но той не може да заеме поста си без одобрението на Европейския парламент. Парламентът обаче не може да предлага алтернативни кандидати.

Досега Меркел подкрепя сънародника си Манфред Вебер, водещия кандидат на най-голямата политическа група в Европейския парламент, на Европейската народна партия (ЕНП). Баварецът Вебер е лидер на тази група и членува в Християнсоциалния съюз, традиционния коалиционен партньор на християдемократите на Меркел в Германия.

Против Вебер обаче неколкократно се изказва Макрон. Днес стана ясно, че водещият кандидат на ЕНП не се радва на необходимата подкрепа сред проевропейските парламентарни групи. 

Макрон отказа да съобщи кого иска да види начело на основните институции в ЕС, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

"Аз подкрепям паритетно решение", каза той. Според него конкретните кандидатури за председател на Европейския съвет и ръководител на Европейската комисия трябва да бъдат определени след обсъждането на стратегията на ЕС за следващите пет години. "Това трябва да бъдат компетентни, вдъхващи доверие фигури, аз подкрепям най-силните", заяви Макрон.

Шведският министър-председател Стефан Льовен каза, че съгласуването на кандидатурите за ключовите постове в ЕС ще отнеме доста време.

"Това е много сложен процес. Смятам, че той ще отнеме доста време", заяви Льовен. "Това не е толкова лесно решение, то е като пъзел, който трябва да бъде нареден. Важно е да се постигне баланс между партийните групи, между мъже и жени, по географско разпределение. Най-важното е тези постове да бъдат заети от компетентни лидери".

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че Европейската комисия би трябвало да бъде оглавена от жена.

"Като либерал аз, разбира се, подкрепям (европейския комисар за конкуренцията) Маргрете Вестагер. Мисля, че моят отговор говори сам за себе си", каза той.

Ирландският министър-председател Лио Варадкар заяви, че лидерите от ЕС едва ли ще успеят да постигнат съгласие за кандидат за председател на Европейската комисия на сегашната среща на върха, затова най-вероятно ще бъде свикан още един Европейски съвет в края на юни - началото на юли.

Италианският премиер Джузепе Конте каза, че е обсъждал с Меркел въпроса за следващия ръководител на Европейската комисия и възможността постът да бъде зает от канцлерката.

"Меркел има голяма политическа тежест и ние признаваме това. Последния път, когато се видяхме, ние обсъждахме (този въпрос), но изглеждаше, че тя не проявява интерес", заяви той.

По-рано днес Гергей Гуяш, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан каза, че главният преговарящ на ЕС за Брекзит, французинът Мишел Барние, ще бъде сред кандидатите, които източноевропейските страни членки Полша, Унгария, Чехия и Словакия могат да подкрепят за следващ председател на Европейската комисия.

Белгийските медии спрягаха имената на премиера на страната, Шарл Мишел, либерал, за когото Макрон се беше изказал ласкаво, и на холандския му колега Рюте.