Българската евродепутатка Искра Михайлова (ДПС) бе избрана за заместник-председател на либералите в Европарламента. Това е политическата група „Обновете Европа“ (ОЕ), която наследи АЛДЕ – третата сила в Европарламента и основен балансьор.

За председател на групата на либералите бе избран бившият румънски премиер Дачиан Чолош, наричан още „румънският Макрон“.

За първи път в историята на Европарламента председател и зам.-председател на една политическа група стават източноевропейци, изтъкна друг български депутат от ОЕ - Илхан Кючюк.

Пред Клуб Z новата зам.-шефка на „Обновете Европа“ заяви, че сред приоритетите ѝ ще бъдат кохезионните фондове. Тя се е занимавала с тях в качеството си на шеф на Комисията по регионално развитие – пост, който заемаше в предишния Европарламент.

Заплашват ли къщите за гости еврофондовете?

На въпрос на Клуб Z възможно ли е скандалите с къщите за гости да доведат до спиране на еврофондове за страната ни, тя отговори:

"Ако българските органи и институциите,които отговарят, реагират по адекватен начин, наложат санкции, докажат, че владеят ситуацията и могат да осъществяват контрол, няма да има спиране на парите. Ако обаче не могат да го направят, това е възможен сценарий."

Попитахме Искра Михайлва кой според нея е по-вероятният изход.

„Много се надявам, че структурите, управляващи програмата за развитие на селските райони, ще се справят. Имало е много случаи с други страни, когато те в последния момент доказват капацитета си. Надявам се това да се случи и при нас“, отговори новоизбраният зам.-преседател на ОЕ.

Тя припомни, че като председател на Комисията по регионално развитие е наблюдавала всички страни членки. И България не е изключение в злоупотребата с еврофондове.

„Във всички страни има хора, които се опитват да заобиколят правилта. Работата на Еврокомисията и на всички служби, работещи за правилното и ефективно използване на тези фондове, е да се направи така, че нарушенията да са по-малко. Тенденцията е за намаляване на нарушенията в целия Европейски съюз, включително в Българя. Това показват докладите на Европейската Сметна палата“, каза още Михайлова.

Според нея това, че у нас има такива случа, трябва да ни накара на първо място да се замислим как работят превантивните органи в страната ни,как работи българският одит, осъществява ли се контрол навреме и на място.

„И тук са основните ми забележки към управляващите органи в Бълария“, изтъкна тя. 

За председател на групата на либералите бе избран бившият румънски премиер Дачиан Чолош, наричан още „румънският Макрон“.

За първи път в историята на Европарламента председател и зам.-председател на една политическа група стават източноевропейци.

Сред другите приоритети на Искра Михайлова ще бъдат ефективни реформи за по-гъвкава работа на ЕС и всички евроинституции. Те са залегнал в платформата на ОЕ.

Искра Михайлова смята избирането си като признание за работата, която досега е вършила като евродепутат от АЛДЕ.

Тя смята също да насочва усилията си и към опазването на околната среда, борбата с климатичните промени и конкурентоспособността на икономиката,като се използват всички структурни фондове.

Изборът на Искра Михайлова е от изключителна полза за България, коментира за Клуб Z Илхан Кючюк. И с него ние трябва да очакваме един компетентен човек, добре разпознаваем в европейските институции, и активна работа в политиките по сближаване. Това е нещо, с което Искра Михайлова е позната както в Брюксел, така и в България. Има нужда от повече политики,които сближават Изтока и Запада.

„Днешният избор и на Искра Михайлова, на Дачиан Чолош означава много солидно присъствие и е ясно послание към страните от Централна и Източна Европа, че либералите се променят. Но очакванията към нас стават по-високи – да затвърдим позициите си и да извършим необходимите реформи, които се очакват от европейските граждани“, допълни Кючюк.