Президентът Доналд Тръмп съобщи днес, че изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ оттегля номинацията си да оглави Пентагона. Съобщението дойде в туит от президента, който заяви, че Патрик Шанахан е свършил "чудесна работа", но ще се оттегли, "за да посвети повече време на семейството си", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Президентът добави, че министърът на сухопътните сили Марк Еспър ще бъде новият и.д. министър на отбраната.

"Познавам Марк и нямам съмнение, че той ще свърши фантастична работа", написа Тръмп във втори туит по темата.

Постът начело на Пентагона не е зает постоянно, откакто ген. Джеймс Матис се оттегли през януари след различия в политиката с Тръмп. 
Тръмп съобщи през май, че ще номинира Шанахан, но формалният процес на утвърждаването на номинацията в Сената необяснимо се забави. Шанахан, бивш шеф във "Боинг", ръководеше Пентагона като изпълняващ длъжността от 1 януари - необичайно положение за може би най-чувствителната позиция в кабинета, отбелязва АП.

Ройтерс цитира публикации във "Вашингтон пост" и "Ю Ес Ей тудей", че Шанахан е решил да се оттегли, за да не се обсъждат при изслушването му в Сената твърдения за случаи на домашно насилие преди девет години, които включват него, бившата му съпруга и сина му. По думите му евентуалното напомняне на инцидентите, които той нарича "дълбоко лични", би травмирало много младежа.