Няколко мерки за спасяване на КТБ и за изплащане на всички депозити, блокирани в банката, представи днес Реформаторският блок. Въпреки, че брифингът бе анонсиран от лидера на ДСБ Радан Кънев като пресконференция, на която ще бъдат представени данни за източването на банката от Делян Пеевски, от блока избегнаха темата и говориха само за незабавните мерки, които трябва да бъдат предприети, за да бъдат удовлетворени вложителите.

По думите на Кънев месеци наред ставаме свидетели на "мащабно престъпление срещу дребните вложители и българския данъколатец". Той посочи конкретните виновници - институциите, които умишлено опъвали чадър и си затваряли очите: БНБ, ДАНС, прокуратурата, КФН, НАП и не на последно място министерство на финансите, чиито бивш министър Петър Чобанов оглави две листи на ДПС.

От блока настояват за бързи законодателни промени, тъй като според тях европейската директива за гарантиране на вземанията просто не е била добре преведена в българското законодателство. Според директивата гарантираните влогове до 100 000 евро трябва да бъдат изплатени в срок от 20 дни от установяването на банковата несъстоятелност. Според нашето законодателсво обаче няма граници, в които влоговете трябва да бъдат изплатени.

Реформаторите смятат, че фондът за гарантиране на влоговете може да емитира ДКЦ, за да запълни дупката от 1,5 млрд. лв., които не достигат, за да бъдат изплатени всички гарантирани влогове. В момента във фонда са налични 2 млрд. лв. От блока категорично отхвърлиха вариант, според който данъколатецът трябва да спасява банката, тъй като за целта трябва да се извадят 6 млрд. лв., което би означавало нов държавен дълг, който да залегне в бюджета за 2015 г. За да се осигурят тези пари, трябва да се орежат други разходи. Реформаторите смятат още, че негарантираните влогове могат да бъдат изплатени чрез осребряване на активите на банката.

Вариантът КТБ да бъде спасена от акционерите според Реформаторите е нереалистичен, защото "Бромак" на Цветан Василев също е със запорирани сметки, руската ВТБ е в забранителния списък на ЕС, а Оманският фонд всъщност нямал пряко участие. Блокът хвърли ръкавица и към евентуалния си бъдещ коалиционен партньор ГЕРБ да каже подкрепя ли мерките им и има ли свои, тъй като всичи партии само говорели за КТБ, но никоя не предлагала конкретни решения.

"БСП и ДПС - виновниците, не ни интересуват", посочи Радан Кънев.

Зам.-шефът на ДСБ Петър Москов пък цитира данни, излезли в медийното пространство, според които банката има 150 големи длъжници и те представляват 97% от всички кредити. 59 от тези фирми нямали нито един служител, а са им раздадени кредити за 2,3 млрд. лв. Други 1,6 млрд. лв. са били дадени на фирми с до 10 служители.

"64% от тези длъжници са на загуба. Дребните вложители са използвани като жив щит", заключи Москов.

Реформаторите настояват още за независимо международно разследване, като според Гроздан Караджов благодарение на едно такова разследване е била овладяна банковата криза в Кипър. Според него обаче, у нас БНБ и прокуратурата не само не искали да разследват, но и самите институции умишлено отлагали влизането ни в еврозоната, за да няма независим международен контрол. Радан Кънев коментира и призива на управителя на БНБ Иван Искров Цветан Василев да каже какво е направил с парите на вложителите.

"Г-н Искров прехвърля отговорността си по контрола и това е висша наглост", заяви Кънев.

Лидерът на ДСБ обаче се опита да избегне въпросите, свързани с анонса му, направен пред в. "Преса", че Делян Пеевски се опитва да източи и да овладее банката.  Първо посочи, че вече ще избягва да дава телефонни интервюта, но не се отрече от думите си. После каза, че има сериозни данни за "прихващания", които обаче не били проверени.

"Може би част от нещата, с които разполагаме, ще отидат в прокуратурата, но ще решим кога. Ние не работим предизборно", посочи Кънев.

Той обаче не обясни нито какви документи ще дадат в прокуратурата, нито пък коментира как ще се обърне към главния прокурор Сотир Цацаров при положение, че от блока го посочват като една от институците, които са "слепи и глухи" за казуса КТБ.

Петър Москов се опита да спаси Кънев от уточняващите журналистически въпроси, като посочи: "Ние имаме истината, уверяваме ви". Той се опита да повдигне завесата, отбелязвайки, че основният ръст на кредитите е бил през последните 2 години, което съвпада по време с "величието на медийната империя на Делян Пеевски".

През това време Кънев излезе от залата за пресконференции. В заключение Караджов направи следния коментар:

"Г-н Доган не беше съвсем искрен като разказваше за обръчите от фирми на ДПС. Не каза за обръчите на влияние на ДПС. Кабинетът "Орешарски" продължи да субсидира с влияние тази банка. Когато БСП и ДПС взривиха участието си в това правителство, взривиха и КТБ".