Брентът Tарант, който засне и излъчваше на живо във фейсбук как убива мюсюлмани в две джамии в Нова Зеландия, пледира невинен по всички 92 обвинения срещу него, предаде Си Ен Ен.

Двайсет и осем годишният автстралийски гражданин ще бъде съден по 51 обвинения за убийство, 40 за опит за убийство и едно по Закона за борба с тероризма.  

Тарант не присъстваше в съдебната зала - имаше постоянна жива аудиовизуална връзка с него от затвора Пареморемо в Оукланд, като адвокатът му Шейн Тейт извърши пледоарията.

Датата за начало на съдебния процес срещу обвинения е насрочена за 4 май 2020 г. Максималната присъда в Нова Зеландия е доживотната, като осъдените убийци трябва да прекарат поне 10 години зад решетките преди да могат да бъдат освободени условно.

Тарант бе арестуван на 15 март само 21 минути след първите сигнали в полицията за нападението. Почти всичките жертви загинаха по време на атаката в джамията "Ал Нур" и ислямския център на "Линуд". Двама души починаха по-късно от раните си в болница.

Това бе и най-тежкият терористичен атентат в историята на държавата. Сред жертвите има граждани от много страни - Пакистан, Саудитска Арабия, Бангладеш, Индонезия, Малайзия и други.

    Две седмици след нападението повече от 20 000 души се събраха на служба да почетат загиналите.

    През април парламентът на Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия в страната.