Официалното предложение от САЩ за цена на 8-те изтребителя F-16 за Военновъздушните сили на България се очаква до 1 седмица. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Караканов пред Нова тв днес. След като офертата е факт, тя ще бъде коментирана с партньорите ни, преди да се вземе решение за сделката.

България вече обяви, че не може да си позволи много повече от 2 млрд. лв. за новите изтребители, докато първоначалната оферта на американският производител на F-16 "Локхийд Мартин" бе доста по-висока (в първия проект за инвестиционния разход, приет от парламента таванът на цената бе 1,8 млрд.лв., но след решението да се преговаря именно за американските машини се допуска и отклонение от началните заложени параметри на бъдеща сделка - б.р.). Американските власти одобриха преди дни сделка с България на стойност 2,9 млрд. лв. От българското правителство увериха, че това е максимална цена и преговорите за намаляването й до нивата, които станата ни може да си позволи, продължават. 

„Не купуваме самолети само за да имаме самолети, не ги купуваме само за охрана на въздушното пространство, не ги купуваме само, за да правим авиошоу, купуваме авиация, която, не дай си Боже, може да се наложи да участва в бойни действия”, обясни днес Каракачанов.

И подчерта, че около потенциалната сделка има 3 големи въпроса. Първият е цената, както и оборудването и въоръжението на самолетите и отговорник по темата е военното министерство. Вторият въпрос е свързан с параметрите за индустриално сътрудничество - с тази част се занимава Министерството на икономиката. Третият казус е свързан с начина на плащане, ако се стигне до покупката на 8-те изтребителя. Отговорник е Министерството на финансите, а проблемът е свързан с това, че България иска разсрочено плащане в годините и на етапи. Но засега американската страна не е съгласна. Една от причините е, че няма история на предишни големи сделки между страната ни и САЩ, за да се позволи от страна на партньорите ни в НАТО плащанията да не са накуп.

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви през седмицата, че България може да плати около 2 млрд. лв. наведнъж. 

„Има вариант сумата (при сделка - б.р.) да бъде депозирана на сметка, от която дори ще прибираме годишна лихва. От нея ще се тегли при всеки етап от сделката. Но това са неща, които, надявам се, министър Горанов ще свърши по най-добрия начин”, коментира Каракачанов.