Строежът на газовата връзка с Гърция - проект на вече 10 години, на който премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха тържествена първа копка преди няма и месец, пак е пред спънка. Причината - търгът за избор на строител приключи, но резултатът от този за доставка на тръби, обявен още през 2017 г., отива в съда. 

Българската компания "Топливо-2" ЕООД оспори избора на изпълнител - в случая гръцката „Коринт Пайпуъркс Пайп Индъстри С.A.“, пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това се случи в средата на май - точно ден преди прословутата първа копка. 

Последва определение на антимонополния орган от 28 май, че въпреки претенциите на отстранения от обществената поръчка кандидат, следва да се пристъпи към предварително изпълнение - тоест подписване на договор със спечелилата фирма. Основният мотив - водещ е общественият интерес, а неподписването на договор може да забави строителството на газовата връзка. Въпреки че проектът е 10-годишен и вече бяха изпуснати няколко "крайни срокове" за завършването му от страна на държавата, най-пресните планове са интерконекторът да е готов през 2020 г. Освен това проектът е важен не само за България, а и за целия ЕС, мотивира се още КЗК.

Строителството трябва да бъде изпълнено за 18 месеца. Доставката на тръби пък е за срок от 1 година от подписване на договор (според правилата в оспорения търг - б.р.). Поръчката е за 58,2 млн. евро (това е предложената цена от гръцката фирма). 

Преди ден - на 10 юни - "Топливо-2" ЕООД обаче е обжалвала определението на КЗК  пред Върховния административен съд, показва справка в деловодството на съда. Дело още не е насрочено. Съдебната процедура обаче забавя подписването на договор, тоест предварителното изпълнение на решението на възложителя "Ай Си Джи Би" за избор на доставчик.

Днес - 11 юни - дойде и ново развитие по казуса. Антимонополният орган се е произнесъл по същество за жалбата на "Топливо-2" ЕООД. Решението е от дата 6 юни, но е публикувано едва днес. КЗК оставя жалбата срещу избора на доставчик на тръби без уважение и присъжда жалбоподателят да плати адвокатските разноски и на "Ай Си Джи Би", и на "Коринт Пайпуъркс Пайп Индъстри С.A." - общо 4000 лв.

В самия документ има прелюбопитни неща. Например, "Топливо-2" ЕООД твърди, че е имало теч на информация за подадените оферти към заинтересовани лица (тоест конкуренти). Твърдението е на основание на това, че по време на тръжната процедура се е правила проверка на място на производствените мощности на кандидатите, в която са участвали "външни лица". Те не са били част от назначената за целта комисия от "Ай Си Джи Би". На по-ранен етап от търга подобни претенции - за теч на информация за офертите - е имало и от друг участник в обществената поръчка, става ясно още от документите.

КЗК е на друго мнение, макар да не отрича участие на трети лица: "Не са налице данни и доказателства, които да потвърждават изразеното от жалбоподателя виждане, че е разкрита информация от офертите на участниците. Въпреки участието на тези лица в проверките на място в заводите, същите не са имали достъп до офертите на участниците. Тоест, до данни и информация, описана в техническите предложения, а единствено са присъствали при осъществената проверка /оглед/ относно установяване на възможността за изпълнение на предмета на обществената поръчка".

Отхвърлени са и всички други претенции на жалбоподателя. И този акт на КЗК обаче подлежи на обжалване пред ВАС. Срокът е 14 дни от момента, в който страните по производството са уведомени. 

Според специалисти в сферата на обществените поръчки, цялата процедура по обжалване (в случая на два акта на КЗК - б.р.) може да отнеме - в най-добрия случай - около 2-3 месеца, което може да доведе до забавяне на строежа. 

На 13 май "Ай Си Джи Би" избра и строител на интерконектора, обявен от премиера Бойко Борисов за част от "пълната диверсификация" на газовите доставки за страната, редом с т.нар. Балкански поток (по същество продължение на Турски поток през България към Сърбия - б.р.). Според последния план на правителството газовата връзка с Гърция трябва да е готова до края на 2020 г.

Посоченият вече строител е отново гръцки, като доставчикът на тръбите - Джи&Пи Авакс" (J&P AVAX). Фирмата е предпочетена в конкурса за проектиране, доставка и строителство на интерконектора между България и южната си съседка, като имаше само един конкурент. Това бе консорциумът между българските компании ГБС и "Джи Пи Груп" и италианската "Бонатти". Цената, предложена от втория кандидат, обаче бе твърде висока и доста над обявената от възложителя пределна сума от 145 млн. евро.