СИМОНА РУСЕВА

Крайният руски националист Владимир Жириновски (68 г.) е известен със скандалното си поведение. Той неведнъж е заплашвал с линч политическите си противници, водещи журнаристки с изнасилване, искаше дори страната му да взриви атомна бома в Атлантика и така цунами да залее Великобритания.

Жириновски е в “черния списък” на ЕС – няма право да посещава държави от съюза, нито да има или ползва авоари в банки в тези страни.

Скандалният политик излага вижданията си спрямо Украйна в интервю за днешния в. “Билд”, дадено в Москва.

Верни на принципа си, че публикуваме различни мнения, дори когато не сме съгласни с тях, ви предлагаме акцентите от интервюто.

Жириновски е заместник-председател на Думата от 11 години. Той дори се кандидатира за президент на Русия на изборите през 2012 г.

На въпрос кой е виновен за сегашното положение в Украйна, той отговаря:

“През последните 23 години Украйна водеше ужасна пропаганда с антируски настроения. Там израстна ново поколение с промити мозъци, което мрази руснаците и Русия. Затворени бяха руски училища, на руснаците беше забранено да говорят на майчиния си език. (Това категорично не е вярно, дори в парламента в Киев се говори свободно руски, прави го и президентът Порошенко – бел. ред.). На власт в Украйна дойдоха прозападни сили. На тях им е нужна нацистка държава, която да е срещу Русия. За тях е особено важно хората да забравят руския език и култура. Това е битка срещу всичко, което е руско.”

По повод твърдение на Жириновски, че “главният бандит” били САЩ, той пояснява:

“Бомбардират Новорусия (Донбас в Източна Украйна – бел. ред.) с една единствена цел – нужни са територия и слуги на Киев. (САЩ нямат никаква военна намеса в Украйна – бел. ред.) Те ни провокират, търсят нов враг в лицето на Русия. САЩ извличат ползи. На тях им е нужен един нов Виетнам, нов Афганистан, за да оправдаят военните си разходи и така да излязат от кризата. На тях им е нужна продължителна война. Трябва да цари хаос, за да не знае никой какво се случва – и то за години напред.”

На въпрос за наложените санкции спрямо Русия, които засягат и Жириновски, той отговаря:

“Не усещам санкциите. Дори си пожелавам завинаги да остана в черния списък, който ми забранява пътувания из Европа. Нямам никакви намерения да ходя където и да било. Моето място е тук, в Москва, в Русия. Нямам нито пари, нито имоти зад граница. А и няма от какво да се страхувам. Всички тези санкции за пореден път показват кой действително е руски патриот. За какво са нужни санкции?”

Как вижда бъдещето на Украйна?

“В сегашния си формат Украйна като държава няма бъдеще! Мисля, че Новорусия ще се превърне в самостоятелна държава, а след това и съседните области ще намерят път за обединение и ще създадат държава, както е било преди 100 години.”

“Мрачен сценарий”, констатира интервюиращата Каролина Пайдак и пита как би изглеждала Украйна след 5 години.

Жириновски отговаря: “Ако процесите на разпад запазят сегашния си луд темп, до 2019 г. Украйна няма да е независима държава. Откровената антируска политика на украинските власти през последните 20 години доведе до нарастващо недоволство от страна на руското население в южните и източните региони на Украйна. Киев преживява ужасна криза, сътворена от него самия. Гласовете, надигащи се в Полша, Румъния и Унгария, които имат исторически претенции към тези земи, стават все по-ясни. След пет години Украйна ще се състои от 6 до 7 централни региона с население всеки от по 10-12 милиона. И това е оптимистичната прогноза.”

А какво ще стане с Русия?

“При нас всичко ще е наред”, заключава Владимир Жириновски.