Турски пилоти вече не участват в обучителните програми с изтребители Ф-35 в авиобаза Люк в щата Аризона, заявиха вчера източници от Пентагона, цитирани от Ройтерс.
Решението е във връзка с плановете на Турция да купи руски противоракетни системи С-400.
Според Съединените щати придобиването на С-400 създава опасност за изтребителите Ф-35, каквито Турция също планира да купи. Вашингтон заяви, че Анкара не може да има и двата вида въоръжение.
Решението за прекратяването на участието на турски пилоти в обучителните програми бе оповестено няколко дни, след като изпълняващият длъжността министър на отбраната на Съединените щати Патрик Шанахан каза на турския си колега Хулуси Акар, че вече пристигналите в САЩ пилоти могат да останат до юли.

"Департаментът има информация, че турските пилоти в база Люк не летят. Без промяна в политиката на Турция, ще продължим да намаляваме участието на турските си съюзници в програмата с Ф-35", каза пред Ройтерс говорителят на Пентагона Майк Андрюс.

Друг американски служител, поискал анонимност, заяви пред Ройтерс, че американски командир на база Люк е решил миналата седмица да преустанови обучението на турските пилоти по съображения за сигурност.
Турция изглежда ще купи противоракетните системи С-400 въпреки предупрежденията от страна на Съединените щати. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица, че е изключено Турция да се откаже от сделката си с Москва.
Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви на 22 май, че турски военни са на обучение в Русия как да използват С-400, припомня БТА.