Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че би могъл да наложи допълнителни мита за френските вина, посочвайки, че американските винопроизводители са жертва на тази "нелоялна" конкуренция, съобщи "Блумбърг", позовавайки се на интервю на американския държавен глава пред CNBC.

“Франция ни таксува скъпо за виното. А ние все още таксуваме твърде малко френското вино... И производителите на вино, калифорнийските момчета, идват при мен и казват: Сър, ние плащаме много пари, за да продаваме продуктите си във Франция, а вие позволявате - тоест държавата позволява - тези френски вина, които са прекрасни вина, да идват тук срещу нищо, не е честно. Ние имаме прекрасни вина също...", заявява Тръмп в интервюто. 

"И знаете ли какво  - не е честно. Трябва да направим нещо по въпроса", допълва американският президент.

Това не е първият случай, в който Тръмп протестира срещу френските мита върху американското вино - правил го е и преди, но без да последват някакви действия, припомня "Блумбърг". Това се случи през ноември в пост в Туитър - любимият канал за споделяне на позиции на президента. Туитовете тогава бяха адресирани до френския президент Еманюел Макрон.

Американското мито върху е в размер на 5 дента на бутилка вино от 750 мл и 14 цента - за същия размер бутилка пенливо вино - според данните на Винения институт на Калифорния. Тарифата на ЕС за същите продукти варират от 11 до 29 цента на бутилка, твърдят оттам. И протестират срещу по-трудния достъп до европейския пазар. 

САЩ е най-големият клиент на европейската винена индустрия - става дума за една трета от износа на ЕС по данни за 2017 г. Оттогава са и най-пресните данни. Това е официалната статискита на самия ЕС. За сравнение САЩ държи едва 16 на сто от вноса на вина на Стария континент - след Чили и Австралия, показват данните на Евростат. 

Евентуални действия на Вашингтон за по-високи вина върху френките вина обаче всъщност ще са насочени към целия ЕС, припомнят от "Блумбърг". ЕС е изнесъл вино на стойтост 11,3 милиарда долага през 2017 г. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.