Президентът Румен Радев днес награди с орден "Стара планина"-първа степен американския посланик в България Ерик Рубин  - за "неговия безспорен принос и всеотдайна работа в развитието на двустранните отношения".

"Ерик Рубин е достъпен посланик, който усеща пулса на българското общество", така българският държавен глава характеризира US дипломата.

Посланикът на САЩ внесъл и "нов импулс с особен акцент на модернизацията на българските въоръжени сили". И той даде като пример "разширяване на обхвата на интензивността на на двустранните учения и тренировки" и "укрепената връзка" в борбата с тероризма. 

По времето на мандата на Рубин се развиха дебатите около купуването на нови самолети за ВВС, както и се взе решение през февруари тази година за купуването на F-16, макар и това да не бе споменато при днешната церемония. Президентът и бивш шеф на българските ВВС многократно изказваше обаче своите предпочитания за шведската компания "Грипен". След взетото решение на правителство и парламент Радев реагира остро като обвини кабинетът в лобизъм, а процедурата определи като опорочена. Последното развитие около купуването на F-16 постави въпросът за цената. Във вторник, на 4 юни, Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1,673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.). Това е над милиард лева повече от одобрената от парламента в София пределна цена от 1,8 млрд. лв (малко под 1.04 млрд. долара). 

Цената на изтребителите F-16. ще бъде по-ниска от 1,6 милиарда долара, коментира темата и Ерик Рубин.

"Цената за самолетите F-16, за които се водят преговори между България и САЩ, ще бъде значително по-ниска от тавана от 1,6 милиарда долара, които американският Конгрес гласува", подчерта преди дни американският дипломат.

Максималната нормална сума, която България може да си позволи за 8 изтребителя F-16, е 2 млрд. лв., коментира в четвъртък министърът на отбраната Красимир Каракачанов на заседание на парламентарната комисия по отбрана. Каракачанов изчисли и 25 на сто вероятност сделката да не се състои.

Значението, което България отдава на партньорството си със САЩ

Връчването на орден „Стара планина“ на американския посланик Ерик Рубин показва значението, което България отдава на партньорството си със САЩ, подчерта при награждаването на Рубин президентът Радев.

Ден по-рано предишният български президент Росен Плевнелиев обвини Радев, че се е скарал със САЩ, изгубил е доверието на американското правителство и иска да раздели ЕС.

„За мен е чест да удостоя с най-високото държавно отличие посланик Ерик Рубин за неговия безспорен принос и всеотдайна работа за развитие на двустранните отношения между България и САЩ. Считам, че това високо отличие е израз и на значението, което България отдава на стратегическото партньорство със САЩ“, заяви днес Радев.

Той отчете и че посланик Рубин е ръководил американското посолство в България по време на различни глобални предизвикателства.

„Но той направи така, че в тази сложна международна обстановка нашите отношения да се развият възходящо и актуализира двустранния дневен ред. Проведоха се много срещи и посещения на високо ниво, които маркираха и за години напред посоката на нашите отношения. Специално в сферата на отбраната и сигурността посланик Рубин внесе нов импулс с особен акцент на модернизацията на българските ВВС“, посочи държавният глава.

  „Със своите многобройни и разнообразни инициативи, посещения в цялата страна и срещи с представители на културата, образованието и бизнеса, той намери достъп до обикновения български гражданин и отправи своите послания“, заяви той 

 

 Радев уточни, че по време на мандата на посланик Рубин се е разширил обхватът на двустранните отношения. „Задълбочиха се и нашите търговскоикономически връзки. Тук дойдоха важни американски търговски мисии, организираха се бизнес форуми, имаше срещи на различни нива – правителство, бизнес, образование. И резултатите са красноречиви – в последните години имаме непрекъснат солиден възход на двустранния стокообмен“, отбеляза президентът.

Рубин: Няма да е лесно да напусна България

Българо-американските отношения са по-силни и крепки отколкото, когато пристигнахме тук преди почти 3 години и половина благодарение на работата на българите и на американците, посочи посланик Ерик Рубин и благодари за оказаната чест.

По думите му, с американска помощ у нас са били развити икономическите сектори с висока добавена стойност като информационните технологии. Стотици компании са инвестирали в България през последните години, каза Ерик Рубин.

Посланикът изказа удовлетвореността си от усилията на България за постигане на енергийна независимост и диверсификация. Той отбеляза постигнатия прогрес в изграждането на дългосрочни взаимоотношения в сферите на сигурността, борбата с тероризма, миграцията и отбраната, както и напредъка в оперативната съвместимост.

Като пример за добрите отношения между България и САЩ Рубин даде за пример над 100-те хиляди младежи, които са преминали летни стажове в Америка.

"Няма да е лесно на напусна България", каза US дипломатът и увери, че ще се върне в страната, защото тя е като втори дом за него.

 

Ерик Рубин, дипломат от кариерата, беше утвърден от Сената като номинация на президента Обама за посланик в Република България на 9 декември 2015 г. и положи клетва като посланик на 27 януари 2016 г. Предишната заемана от него длъжност – от юли 2011 г. до юли 2015 г. – беше заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Европа и Евразия. В това си качество той отговаря за въпроси, свързани с Източна Европа, Кавказ, както и такива, касаещи регионални конфликти в Европа.  Преди това назначение е бил заместник-посланик в Посолството на САЩ в Москва (2008-2011), пише в официалната биография на посланик Рубин.