Президентът Румен Радев връчва в понеделник орден "Стара планина" първа степен на Ерик Рубин – посланик на САЩ в България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавното отличие е за заслугите на дипломата за развитието на българо-американските отношения.

Ерик Рубин, дипломат от кариерата, беше утвърден от Сената като номинация на президента Обама за посланик в Република България на 9 декември 2015 г. и положи клетва като посланик на 27 януари 2016 г. Предишната заемана от него длъжност – от юли 2011 г. до юли 2015 г. – беше заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Европа и Евразия. В това си качество той отговаря за въпроси, свързани с Източна Европа, Кавказ, както и такива, касаещи регионални конфликти в Европа.  Преди това назначение е бил заместник-посланик в Посолството на САЩ в Москва (2008-2011), пише в официалната биография на посланик Рубин.

След като две години работи като стажант-репортер в „Ню Йорк таймс“, Ерик Рубин започва работа в Държавния департамент през 1985 г. Назначенията му в чужбина включват дипломатически пост в Хондурас (1986-1988), където отговаря за политическите въпроси и правата на човека, заместник политически съветник в Киев (1994-1996) и генерален консул в Чианг Май, Тайланд (2001-2004).

Във Вашингтон е заемал редица длъжности, в това число в Центъра за операции към Държавния департамент (1989); както и в Службата по въпроси на Съветския съюз (1989-1991); бил е специалист по регионални въпроси и въпроси на сигурността в Централна и Източна Европа (1991-1993); специален помощник на помощник-държавния секретар за Европа и Канада (1996-1997); помощник-прессекретар на Белия дом по въпросите на външната политика и директор по обществени въпроси в Съвета за национална сигурност (1997); специален помощник на заместник-държавния секретар на САЩ по политически въпроси Томас Пикъринг (1998-1999); директор на Службата по политическо планиране и координация към Бюрото по международни въпроси, свързани с противодействието на наркотиците и правоприлагането в Държавния департамент (2004-2006); както и изпълнителен помощник на заместник-държавния секретар по политически въпроси (2006-2008).

Ерик Рубин притежава бакалавърска степен по история, придобита в Йейлския университет. Бил е аспирант към научния фонд „Дийн и Вирджиния Ръск“ и постоянен научен сътрудник в Института за изследване на дипломацията към Джорджтаунския унивеститет в периода от 1999 г. до 2000 г. Говори тайландски език, както и испански, френски, украински, руски и български.

Работната среща с Радев по искане на българския президент

На 5 февруари Радев и Рубин имаха работна среща на "Дондуков" 2  - по инициатива на българския президент.

"Бяха разгледани теми в рамките на стратегическото партньорство между България и САЩ, както и въпроси на глобалната и регионална сигурност, двустранното сътрудничество в икономиката, енергетиката и науката, процесът на модернизация на Българската армия", се посочваше тогава в лаконично съобщение от прессекретариата на държавния глава.

 

Вероятно във формулировката "процесът на модернизация на Българската армия" е била включена и темата с решението на правителството, подкрепено от Народното събрание, да пристъпи към преговори с американското правителство за купуването на F-16. Държавата отклони всички останали оферти, в т. ч. за шведския "Грипен". Радев реагира остро тогава срещу това, като обвини правителството в лобизъм, а процедурата определи като опорочена.

За цената на  F-16

Във вторник, на 4 юни, Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1,673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.). Това е над милиард лева повече от одобрената от парламента в София пределна цена от 1,8 млрд. лв (малко под 1.04 млрд. долара).

Цената на изтребителите F-16. ще бъде по-ниска от 1,6 милиарда долара, коментира темата и Ерик Рубин.

"Цената за самолетите F-16, за които се водят преговори между България и САЩ, ще бъде значително по-ниска от тавана от 1,6 милиарда долара, които американският Конгрес гласува", подчерта американският дипломат.

Максималната нормална сума, която България може да си позволи за 8 изтребителя F-16, е 2 млрд. лв., коментира в четвъртък министърът на отбраната Красимир Каракачанов на заседание на парламентарната комисия по отбрана. Каракачанов изчисли и 25 на сто вероятност сделката да не се състои.