В куриозен казус изпадна вестник "Телеграф". Медията на депутата Делян Пеевски осъмна с... прокурорско постановление за заличаване на търговската марка "Телеграф". Забавното в случая е, че това се случва след като от вестника са подали жалба срещу сайт двойник на неговия.

За него научаваме от първа страница на медията, както и от публикации в "по-големия брат" - вестник "Монитор". В материала, наречен "Мракобесна атака на прокуратурата срещу "Телеграф"", се говори за това, че "държавното обвинение иска да запуши устата на свободното слово". Или по-точно прокурорът от Софийска районна прокуратура Тодор Тодоров, осмелил се да издаде въпросното постановление.

Тодоров задължава Патентното ведомство да заличи търговската марка "Телеграф" (на български език). А мотивите му са, че... дублира световно известния британски вестник The Thelegraph, както и че е "наименование на вид информационна машина - устройство за бързо предаване и приемане на съобщения от разстояние чрез електрически сигнали", разбирай - телеграф.

Изненада

Обширният материал започва с това как още преди месец главният редактор на "Телеграф" Васил Захариев сезира компетентните органи от МВР за наличие на сайт двойник с наименование www.telegraf.bg. Самият вестник има интернет страница www.telegraph.bg, на който доскоро се публикуваше само сканирано копие на първата страница на хартиеното издание - в него няма новинарско съдържание.

Според ръководството на "Телеграф" на сайта "копърка" се публикували статии на български език, нямащи нищо общо с редакционната политика на вестника и това въвежда в заблуждение читателите.

"Адресът на уебсайта се различава от този на вестника единствено по допуснатата грешка (буквата f вместо ph). Именно за да се избегне объркване от страна на читателите ни, които могат да сметнат, че фалшивият сайт е официален такъв на вестника, беше поискано от компетентните органи извършването на проверка. Съвсем стандартна процедура при подобни случаи", посочват от "Телеграф".

В четврътък обаче в редакцията получили съобщение от Патентното ведомство с приложено прокурорско постановление. Което не касаело дублиращия сайт, а самия вестник. Прокурор Тодоров съобщава, че по силата на вменените му правомощия да съблюдава за законносъобразността на действията и бездействията на държавния орган - в случая Патентното ведомство, марката се заличава. Въпросният държавен орган, според обвинителя, е трябвало сам да заличи "Телеграф", но тъй като не го е направил, за това се налага прокурорско постановление. 

"Вместо компетентните органи да се занимават с фалшивия уебсайт www.telegraf.bg, се разпорежда председателят на Патентното ведомство да заличи нашата търговска марка "Телеграф" (регистрирана още през 1999 г.), както и незабавно да уведоми прокуратурата за предприетото действие", коментират от вестника на Делян Пеевски. 

Що е то

Ето как се мотивира държавният обвинител:

"The Telegraph" е наименование на световно известен английски вестник с дългогодишна популярност и в Р. България и регистрирането на марката е за същия вид стока (услуга), което води и до заблуда на потребителите в Р. България, че има нещо общо между двете информационни издания; а отделно от това марката няма отличителен характер, доколкото означава дума, която е  наименование на вид информационна машина - устройство за бързо предаване и приемане на съобщения от разстояние чрез електрически сигнали.

По преписката не са констатирани действия на Патентното ведомство по изпълнение на това си задължение. Това налага прокурорът да упражни правомощието си по контрола за законообразност върху действията на държавните органи и да разпореди незабавно остраняване на това закононарушение и бездействие на държавния орган, който е оправомощен на недопускането му, ако намери същото за действително", се казва в прокурорското постановление.  

В юридическо облекло, обвинителят се позовава на два текста от Закона за марките и географските означения: 

Чл. 11. (1) Не се регистрира: 2. марка, която няма отличителен характер; 3. марка, която се състои изключително от знаци или означения, станали обичайни в говоримия език или в установената търговска практика в Република България по отношение на заявените стоки или услуги;

От медията добавят, че са изпратили протестна позиция до главния прокурор и Инспектората на Висшия съдебен съвет "за това мракобесие". Очаква се и да обжалват, но всъщност това няма да се наложи, защото оказва се, по-горната инстанция - градската прокуратура - вече се е самосезирала по случая -случайно или не. Съдбата на "дублиращия" сайт остава неизвестна към днешна дата.