Москва не е инициатор на опитите да бъде поставено под контрол информационното пространство и се обявява против създаването на изкуствени граници в него. Това заяви днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по време на Петербургския икономически форум на сесия, посветена на цензурата в интернет.

Според нея, още преди няколко години на Запад се е появила тенденция към създаване  на граници в интернет-пространството.

"Това е като същата тази стена, разделяща САЩ и Мексико, за която неведнъж говори президентът на САЩ Доналд Тръмп. Такива стени започват да се издигат в интернет пространството между страните, народите и дори в рамките на едно езиково пространство. И днес тези процеси набират колосална сила", заяви Захарова, по информация на ТАСС. 

Тя отбеляза, че в различните части на света тези процеси се обосновават различно, в това число и като необходимост да се противодейства на пропагандата (б.р. руската).

"Но всъщност целта е просто да се постави под контрол информационното пространство в интернет, което през последните десетилетия започна да живее свой собствен независим живот. И този контрол да бъде закрепен на законодателно ниво", подчерта Захарова. "Русия не е инициатор на този процес, напротив, опитваме се да го предотвратим".

"Франция, Великобритания, Гермация, САЩ вече преминаха от обсъждане към проучване на твърде строги законопроекти, които изобщо не могат да бъдат сравнявани с руските проекти. Това е много опасно, отсече тя.

В отговор на въпрос как може да се противодейства на този процес, говорителката на МИД каза: "Толкова много борба за права, закони, декларации, защитаващи свободата на словото, за да загубите всичко това за няколко години... Професионалното журналистическо общество трябва да постави въпроса как да се противодейства на това". Тя отбеляза, че такива дискусии вече се водят.