Повече от 3 000 адвокати от Хонконг излязоха да протестират срещу предложен законопроект, който ще задължи местните власти да екстрадират политически дисиденти към Китай, предаде Ройтерс. 

Юристите, облечени в черно, извървяха разстоянието от сградата на Върховния съд на Хонконг до офисите на правителството, като оживено обсъждаха нередностите в законопроекта.

Предложението и нежеланието на управляващите да го оттеглят провокираха вълна от възмущение в средите на бизнеса, дипломацията и правните общности. Те се страхуват, че правната автономност на Хонконг е под заплаха и се съмняват, че Пекин може да гарантира справедливо правораздаване.

"Искам да направя всичко възможно, за да убедя правителството на Хонконг да отстъпи...шокиран съм, че са изготвили този план", заяви китайски адвокат, базиран в Хонгонг. "Дори и да не сме пряко засегнати, знаем повече от всеки друг колко ужасна е правораздавателната система отвъд границата - няма открит, честен съдебен процес, невинаги може да си осигуриш адвокат. Има и мъчения", допълни той.

Бившата британска колония бе върната под китайско управление през 1997 г., като ѝ бяха гарантирани множество свободи в рамките на формулата "една страна, две системи".

"Това предложение или набор от предложения са тежък удар... срещу върховенството на закона, срещу стабилността и сигурността на Хонконг, срещу позицията на Хонконг като важен международен търговски център", заяви последният британски управител на територията Крис Патън. 

Главната министърка на Администрацията на Хонконг Кери Лам многократно се опита да убеди критиците, че съществуват достатъчно стриктни условия, за да се уважи молба за екстрадиция, но множество върховни съдии са на друго мнение.

Министърът на сигурността на Хонконг Джон Лий сподели, че правистите не разбират добре законопроекта, което разяри много от протестиращите.

"И неспособността или нежеланието на това правителство да слуша...те са толкова глупави, толкова арогантни", обяви адвокатът Невил Сарони.

Това бе петият и най-голям протест на адвокати от Хонконг от 1997 г. насам. Денис Куок, магистратът, който организира марша, заяви, че между 3 000 и 4 000 адвокати (една четвърт от всичките) са взели участие.

"Как може да се очаква от нас да вярваме на континенталната система?", попита адвокат, на когото не бе позволено да говори пред медиите. "От Хонконг ние сме достатъчно добре запознати с културата на необосновани задържания и принудителни признания, които съществуват и днес отвъд границата", допълни той. 

Съгласно предложените за всеки отделен случай ще се отсъжда дали да има екстрадиция към държава, сред които и континентален Китай, различна от 20-те страни, с които Хонконг има подписани споразумения.

Това е най-големият протест на адвокати от Хонконг след 1997 г. Снимка АП/БТА

Тази седмица Правното общество на Хонконг призова правителството да отдели повече време, за да проведе продължителни обсъждания на законопроекта, вместо да го прокарва набързо.

"(Законопроектът) може с лекота и насилствено да се превърне в постоянен механизъм за екстрадирането на жители на Хонконг", съобщи Обществото. "При подобни хипотези, предложения, които са лошо изготвени и набързо обмислени, може да бъдат одобрявани. Това ще има значителен и необратим ефект върху статуса и репутацията на Хонконг".

Дженифър Ван Дейл, търговски адвокат с повече от 28 години опит в града, обясни, че законопроектът може да носи сериозни последици за бизнеса.

"Виждам, че много клиенти предпочитат Англия или Ню Йорк, или Сингапур, така че мисля, че той подкопава конкурентоспособността на Хонконг. Това е проблем за бизнеса", посочи тя.

В края на протеста адвокатите застанаха пред централата на правителството с високо изправени глави, запазиха триминутно мълчание и се разотидоха.

В края на протеста адвокатите застанаха мълчаливо пред централата на правителството. Снимка АП/БТА