След финала на Шампионската лига, който беше нещо като футболен еквивалент на парламентарен контрол и отегчи целия свят, сезон 2018/2019 официално приключи. Сега ни предстои лято, в което няма нито Световно, нито Европейско първенство, а ще трябва да се задоволим с Копа Америка. Ако обичате да спите по 3 часа на денонощие и да се чувствате като мекица на следващия ден.

През следващите 3 месеца ще четем най-вече трансферни спекулации, които са толкова точни, колкото хороскоп в женски сайт. Затова обикновено около 2% се оказват истина, но сме свикнали, така че няма проблем. В редовете надолу съм събрал доста от слуховете, които в момента циркулират в интернет, като използваните източници са онлайн порталите на "Гол", Би Би Си, "Метро", "Скай спортс", "Марка", "Толк спорт" и "Гардиън".

Обаче спокойно може да съм си измислил някой трансфер и аз, без да проличи. Така че четете с вдигната вежда и не обещавайте на приятелите си, че Румен Трифонов ще премине в любимия ви отбор, защото няма.

Англия

Смятам за аксиома, че колкото по-зле е някой гранд, толкова повече трансферни спекулации има за него. Така че ще започна обзора от Висшата лига, където на командно дишане и „Русенско варено“ оцелява „Манчестър Юнайтед“. Вече 6 години след напускането на Сър Алекс отборът не може да намери себе си и стои в светлосинята сянка на градски съперник. „Червените дяволи“ привлякоха доста футболисти за солидни суми и може да се каже, че стартираха трансферната лудост, като дадоха куп пари за Пол Погба през лятото на 2016 г.

Медиите пък не си дават никаква почивка и ежедневно (дори ежеминутно) бълват клюки как буквално кой ли не ще акостира на „Олд Трафорд“ за сума от порядъка на брутния вътрешен продукт на Босна и Херцеговина. Списъкът с футболистите, които „се очакват“ в „Юнайтед“ през лятото е толкова дълъг, колкото този с гласоподавателите в град Стрелча. Ето тези, които успях да намеря до момента в посочените по-горе сайтове: Иван Ракитич, Аарън Уан-Бисака, Серхио Рамос, Ричарлисон, Никлас Зюле, Жоао Феликс, Матайс де Лихт, Антоан Гризман, Кристиан Ериксен, Никола Пепе, Саул Нигес, Джейдън Санчо, Юри Тилеманс, Джером Боатенг, Джанлуиджи Донарума...

Сред скромните 15 души личат имената на доказани футболисти като Ракитич, Боатенг, Гризман и Рамос, както и млади суперталанти като Де Лихт, Санчо и Жоао Феликс. За цвят са добавени и перспективни играчи от Висшата лига в лицето на Уан-Бисака и Тилеманс, а новината за Никлас Зюле вероятно е генерирана от робот, който списва футболни измислици посредством рандомизиращ логаритъм.

През следващия сезон „червените дяволи“ ще ритат в Лига Европа и едва ли ще са претенденти за титлата на Англия, така че клубът може да предложи само пари на който и да е от тези (или други) футболисти. Тъй че не очаквам нито една от големите звезди да продължи кариерата си точно по този път.

Ако все пак се окаже, че Солскяр наистина има интерес към Зюле, то до трансфер може и да се стигне. Но това би било крайно тъжно и за двете страни на сделката. Отделно от това привличането на приятни футболисти от средняшките клубове във Висшата лига звучи правдоподобно... Тоест, да са ви честити Ричарлисон и Уан-Бисака, манчестърци. Вторият ще замести Ашли Йънг, което автоматично прави сезона успешен, независимо от крайното класиране.

В градския съперник „Манчестър Сити“ пък засега е необичайно тихо. След като през миналите две лета Пеп Гуардиола похарчи пари, достатъчни за реновиране на 7 от 10-те квартала на „Люлин“, то изглежда, че „гражданите“ са се кротнали. Сред спекулираните футболисти са Хари Магуайър, Антоан Гризман, Набил Фекир и Жоао Феликс.

Първият едва ли би се вписал в системата на испанския специалист, който тачи защитници, умеещи да боравят с топката на по-добро ниво от горски дънер, така че го отписваме. Гризман обяви, че напуска „Атлетико“ - явно не иска да добави още 0 трофеи към колекцията си от горе-долу пак толкова отличия в испанския футбол. Или пък ще забегне към "Барселона", където емоциите от спечелването на Ла лига са равносилни на лотариен билет с печалба от 2 лева.

Набил Фекир обаче звучи като типа играч, който би паснал в „Сити“ и също така едва ли ще продължи в сегашния си клуб „Олимпик“ (Лион). Продажбата на Лерой Сане може да задвижи такъв трансфер, като сумата ще стигне и за останалите три „Люлин“-а.

В „Ливърпул“ навярно все още празнуват победата в Шампионската лига и едва ли мислят как да се отърват от Адам Лалана... все още. Сред трансферните цели уж фигурират имената на Лоренцо Инсиние (за около 14 година поред), Иско и Максуел Корне. Кръстеният на фунийка сладолед футболист на „Лион“ е апетитна хапка за доста от грандовете (брей, че игра на думи се получи) и сигурно ще смени своята клубна принадлежност много скоро.

Що се отнася до Иско и Инсиние - който и да е от двамата би вдигнал класата на „мърсисайдци“, а предвид солидното представяне през сезона, „Ливъпрул“ определено е привлекателна дестинация и за следващия.

Тук-там се говори и за интерес към младия Хари Уилсън от „Дарби Каунти“, който е нещо като английската версия на... не, всъщност нямаме толкова талантлив младеж. Освен това „овните“ не успяха да спечелят промоция за Висшата лига, така че продажбата на Уилсън (дори да не е в „Ливърпул“) няма да е изненадваща.

Победителят в Лига Европа „Челси“ по всяка вероятност ще има незапомнящо се лято откъм входящи трансфери заради наложената забрана за следващите два  трансферни прозореца. Като добавим и почти сигурната раздяла с Еден Азар, който през последните седмици около 3 пъти каза „сбогом“ на феновете на тима, то времената пред клуба не изглеждат цветущи.

Все пак има слухове, че „сините“ от Лондон проявяват интерес към Лоренцо Инсиние и Филипе Коутиньо, но смятам, че единственото нещо, което ще си купят до края на лятото е книжка със судоку. Освен ако от УЕФА не им забранят и това.

Нека не забравяме обаче, че Кристиан Пулишич беше договорен през зимата и вече е част от тима, така че положението през идния сезон може и да не е чак толкова зле. Но по-скоро ще бъде.

Следващ по ред е „Тотнъм“, за който медиите се изказват доста скромно. Разбирам ги - през миналото лято нито една от спекулациите не се оказа истина и „шпорите“ си спестиха паричките от закуски, без да си купят никого. След което се представиха на прилично ниво през сезона, извадиха късмет на няколко пъти и загубиха най-скучния финал в историята на Шампионската лига. Но нека се върнем към трансферите.

Знае се, че собственикът на клуба Даниел Леви е изкусен търговец, който може да продаде дори вестник „Дума“ на член на някоя от 42-те десни партии. На тройна цена. Така че футболният свят е в очакване Гарет Бейл да се завърне в „Тотнъм“ като свободен агент или дори след доплащане на сегашния му клуб „Реал“ (Мадрид).

Ако това не се случи обаче, то привличането на изпадналия с „Фулъм“ Райън Сесаньон може да е някаква утеха за феновете на тима. Такъв трансфер би отивал на водения от Маурисио Почетино отбор.

Така стигаме до „Арсенал“. Но първо си представете следната ситуация - вие сте що-горе приличен футболист. Нормално е да искате трансфер в престижен клуб, борещ се за трофеи, като Барса, „Реал“, „Ювентус“ и „Байерн“ (и евентуално „Ливърпул“ заради моментната си форма). Или поне в клуб, който плаща космически заплати – ПСЖ, „Манчестър Сити“, може би „Манчестър Юнайтед“ или „Челси“.

Ако не ви се получи в нито един от изредените, то сигурно ще се насочите към отбор, който поне играе редовно в Шампионската лига - „Атлетико“ (Мадрид“), „Борусия“ (Дортмунд), дори „Наполи“... Но ако и те не ви искат, какво ви остава - „Тотнъм“ и „Арсенал“? Само че „шпорите“ напоследък се представят по-добре от градския си противник. Така че от така наречените грандове „артилеристите“ в момента със сигурност са последната дупка на кавала - веганското меню в ресторант със сръбска скара.

По тази причина и спряганите за трансфер в „Арсенал“ футболисти няма как да бъдат Килиан Мбапе и Еден Азар, например. Дори ултра ниското ниво на спортната журналистика (поне що се касае до трансферни слухове) не е чак толкова ниско, че да се подиграва с читателите си по такъв безукорен начин.

Затова за евентуални нови попълнения на Унай Емери биват гласени предимно второразредни футболисти, както и нежелани от сегашните си клубове таквива: Айосе Перес, Самюел Юмтити, Джером Боатенг, Тома Мюние... На места добавят и имената на Тоби Алдервайрелд и Никола Пепе, но подобни покупки звучат фантасмагорично на фона на арсеналската действителност, в която лидер на тима е Месут Йозил.

„Евертън“ и „Борнемут“ не са интересни дори на собствените им фенове, така че от Англия прескачаме директно в слънчева Испания (тъпо клише, направете се, че не сте го прочели).

Испания

Подобно на „Манчестър Юнайтед“, „Реал“ (Мадрид) сега също е нещо като циркова трупа, така че списъкът с потенциалните нови футболисти е не по-малко дълъг: Еден Азар, Килиан Мбапе, Върджил ван Дайк, Тодор Неделев, Пол Погба, Жоао Феликс, Кристиан Ериксен, баба ви, Садио Мане и Мохамед Салах. Общата стойност на изредените футболисти спрямо текущия пазар се равнява на бюджета на НАСА за петилетка, така че в Мадрид най-много да подпишат с трима или четирима от тях.

Един вече подписа - Лука Йович - за около 60 милиона евро.

След него най-сигурен изглежда трансферът на Еден Азар, а все повече зачестяват и новините за интерес към Пол Погба. Евентуален трансфер на Мбапе при всички положения би счупил сегашния рекорд (222 млн. за Неймар).

В лагера на „Барселона“ пък все още ближат раните след позорното отпадане от Шампионската лига и са готови да харчат здраво, за да измият срама догодина. През зимата вече бяха платени 75 милиона евро за Френки де Йонг от „Аякс“, но той едва ли ще бъде единственото висококалибрено попълнение.

Сред спряганите футболисти са Антоан Гризман (както винаги), Александър Лаказет (за заместник на Луис Суарес), Ричарлисон (за украса в този списък), Матайс де Лихт (с де Йонг са като баничка с боза и вървят в комплект) и Маркъс Рашфорд (който едва ли ще премине баш в „Барселона“, но пък звучи прочувствено).

Каталунците на свой ред копнеят да се отърват от оказалия се безполезен Филипе Коутиньо, но пък ако може и да не са на голяма загуба от продажбата му. Тоест трансфер в „Локомотив“ (Пловдив) засега остава невъзможен. Междувременно ситуацията в „Реал“ с Гарет Бейл е абсолютно същата.

Всички останали

Около останалите европейски грандове (шампионите на останалите три първенства от топ 5) към момента не се шуми чак толкова много. Медиите разпространяват, че „Ювентус“, например, се ослушва за Серхио Рамос и... Алексис Санчес и Пол Погба. Какъвто и да е интерес към чилиеца подсказва, че или на ръководството на „бианконерите“ вече му е „все тая, брат“, или е претърпяло повсеместна лоботомия.

Привличането на Рамос също не звучи кой знае колко вероятно. В „Старата госпожа“ е по-вероятно ще се насочат към по-евтини футболисти от средно ниво, подвизаващи се в италианските средняшки отбори.

Майсторът на прахосването на пари и на тъпите отпадания от Шампионска лига - ПСЖ, пък се е насочил към Ромелу Лукаку. Колкото и неадекватно да ви звучи това, не забравяйте, че през миналото лято парижани се подсилиха с Ерик-Максим Чупо-Мотинг - който успя да изпусне на празна врата от около 6 милиметра. Тъй че Лукаку е ъпгрейд! Белгиецът е спряган и за "Интер", треньор на който стана Антонио Конте.

Засега е трудно да се каже колко и кои футболисти ще бъдат привлечени, но едно е сигурно (или по-скоро 3 неща) - трансфери ще има, няма да си струват парите и няма да им спечелят нищо повече от местното първенство.

За финал оставих „Байерн“ (Мюнхен). В края на сезона баварците се разделиха с двете си легенди по крилата - Ариен Робен и Франк Рибери, а техни равностойни заместници трудно ще бъдат намерени веднага. Или изобщо. Затова не е изненадващо, че в Мюнхен проявяват интерес към Лерой Сане, който през есента може да заформи страхотен чисто германски тандем със Серж Набри на „Алианц арена“.

През зимата и пролетта "Байерн" вече се подсили с френските крайни защитници и световни шампиони Бенжамен Павар и Люка Ернандес.

Главният му конкурент в Бундеслигата - „Борусия“ (Дортмунд), вече подписа с Торган Азар, Нико Шулц, Юлиан Бранд и привлече за постоянно Пако Алкасер, така че се очертава оспорвана борба за титлата и през следващия сезон.

Докато писах няколкото страници, спекулациите сигурно са се утроили. Летният трансферен прозорец е динамичен като криптовалута среда, в която нещата се измислят, променят и случват постоянно, така че този текст не може да има претенции, че е успял да проследи всичко най-важно. Но пък, от друга страна, все някои от споменатите проектотрансфери най-вероятно ще се осъществят, така че можете да се чувствате на около 8% информирани.

Което в началото на месец юни ми се вижда като доста добър процент.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".