На следващите избори Борисов да се кандидатира срещу президента Радев за президент и ако го бие, тогава да каже „Аз победих Румен Радев“.

Това каза лидерката на БСП в оставка Корнелия Нинова в неделя сутрин по БНТ.

„На следващите избори Борисов да се кандидатира срещу Румен Радев за президент и ако го бие, тогава да произнесе това изречение. Аз победих Румен Радев. Сега просто може да каже, че е победил БСП", добави тя. „За да кажеш, че си победил Румен Радев, трябва да се явиш срещу него на избори и да го победиш. Всичко друго е пунта мара, както се изразява г-н Борисов."

Ден след евровота премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в кратък коментар за резулутати каза, че е доволен, "щом победихме при прякото участие на президента срещу нас в полза на БСП". Като отбеляза, че бил особено доволен от победата в Асеновград, където Нинова и Радев се били "събрали накуп".

На изборите българите наказали с негласуване всички еднакво. Това бил много силен знак към цялото статукво. Такъв разбор на изборите направи Нинова. Заради резултатите от евровота в началото на тази седмица обяви, че подава оставка.

"Българите ни наказаха всички, еднакво и заедно с негласуване, не с отрицателен вот, не с революционна ситуация, а с отказ да гласуват. Това е много силен знак към нас, към цялото статукво. Те ни казват: "Не ви харесваме еднакво", каза тя.

"БСП е единствената партия, която повиши своята подкрепа на европейските избори с 50 127 гласа. Ние сме единствените, които имаме един депутат повече. Имаме пробив в 4 областни града - Добрич, Ямбол, Видин и Плевен. Печелим и в 65 общини", похвали се Нинова.

(ВМРО - на предишните евроизбори в коалиция, имаха 1 мандат, а на тези избори спечелиха 2 места при самостоятелно явяване - б.р.).

Все пак бил обективен фактът, че БСП е загубила тези избори, каза Нинова.

Според лидерката на БСП в оставка имало усещане за смяна на правителството, но нямало желание за предсрочни избори.

Причината за загубата трябва да се търси по-дълбоко в БСП, смята още Нинова. Разбира се, имат значение листата, кампанията, посланията, но за Нинова това са само елементи от общата картина. От партията не са успели за последните две години да покажат, че са по-различни от другите, твърди лидерката в оставка.

"БСП даде сигнали, че е различна с отказа да влезе в правителство, с отказа ни да се договаряме задкулисно, с битката срещу олигархията. Но все пак не успяхме да внушим на хората, че партията се е променила", обяви тя.

При подреждането на партийната листа за евровота обаче имаше голям скандал, свързан с опита на Нинова въобще да не включи сред кандидатите на БСП за Европарламента лидера на ПЕС Сергей Станишев. След бурен Национален съвет Станишев все пак беше сложен под №5. На изборите обаче бившият лидер на соцпартията получи много преференции и стигна до втора позиция след Елена Йончева.

Попитана къде е Йончева и защо не е дала изявление след изборите, Нинова каза: „Тук е. Формално изчакахме заявленията в петък. Най-вероятно сега ще я чуете“.

Според лидерката на соцпартията в оставка БСП често е упреквана, че не е лоялен член на ПЕС.

„Очевидно, че в рамките на ПЕС ние сме едни от първите три“, посочи тя.

"В България и в парламента започва голяма промяна след тези избори"

Нинова коментира и оставката на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, която се случи тази седмица - в четвъртък.

"Откривам връзка, но тя не е просто в оставките. Смятам, че тези избори имат един голям минус и един голям плюс. Големият минус е ниската избирателна активност, народът ни шамароса всички еднакво. Големият плюс, който отчитам от няколко дни е, че в България и в парламента започва голяма промяна в резултат на тези избори", каза тя.

Огромна крачка било осъзнаването на премиера Борисов, че има корупция. Имало шанс политиката изцяло да се промени в резултат на този избор.

"Ако ние сега внесем отново промените в ДДС, те имат шанс да минат. Това е голяма промяна в посока данъчна политика и социална, за които се борим от три години и не минават (вероятно имайки предвид изненадващото и "непопулистко" предложение на депутата от ДПС Делян Пеевски за по-нисък ДДС върху книгите, лекарствата и хляба).

).

Има промени в ГЕРБ. Осъзнаването при премиера, че има проблем корупцията, е огромна крачка. Ние три години тръбим, че има корупция, даваме примери, този проблем се отричаше. Те наричаха нашето поведение омраза и жлъч. Сега са узрели за факта, че има корупция и трябва да се решава“, добави Нинова.

В БСП промяната започнала преди три години, сега това се случвало и в другите партии. 

Оставката ѝ и промените в БСП

В БСП имало две мнения - едното, което застъпвали Нинова и ръководството. "Другото е на тези колеги, които оспорват политиката ни".

"Лидерството е функция. Кого ще си избере партията е най-лесният въпрос. Дали БСП трябва да сменя курса си на политика - това за мен е същественото“, допълни Нинова.

Като вкара и дисидентски елемент в своята лидерска политика. По думите ѝ по време на пленума срещу нея е имало обвинения защо подкрепя кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски прокурор, както искане да не настоява за промяна на фискалната политика

На въпрос какво означава връщането на соцпартията в парламента, Нинова отговори: „Рестарт на парламента - докато ни нямаше, нямаше парламентарен живот. Приеха се няколко закона, които с нищо не променят живота на българските граждани. Нямаше дискусии и дебати. Кворум на ръба. Това не е парламентарен живот. Смятам, че с нашето връщане ще се рестартира парламентарният живот по същество,“ поясни лидерката в оставка.