"Левски" е започнал преговори с Петър Хубчев за треньорския пост на отбора през втората половина на месец март - малко преди старта на европейските квалификации с Черна гора и Косово. Това заяви изпълнителният директор на клуба Павел Колев по време на представянето на Хубчев на "Герена" пред журналисти.

Така Колев най-после призна, че към Хубчев е имало контакти по времето, когато всички отричаха, че той ще напусне националния и ще оглави бившия си тим. Директорът тогава заявяваше, че няма шанс отново да се събере с Петър Хубчев вече на стадион "Георги Аспарухов" и уверяваше, че ангажиментът с Георги Дерменджиев и "дългосрочен".

Бившият шеф в БФС направи интересен паралел с италианския футбол:

"Защо се налагаше до последно да отричаме? Мисля, че е ясно на всички. Цяла Италия от шест месеца знае, че Лучано Спалети няма да продължи да бъде начело на "Интер", но никой директор на този клуб не е излязъл да го каже официално (бел. ред. Спалети напусна официално днес). Както и че ще бъде заменен от Антонио Конте. С цялата разлика, която много добре осъзнавам между Серия А и Първа лига, бих постъпил по същия начин, ако можех да върна времето.

Когато аз дойдох на работа тук, Георги Дерменджиев беше треньор на "Левски" и аз съм работил ден и нощ по всичките му искания за промени и футболисти. Играчите, които той искаше, се озоваха в "Левски", с някои изключения. Когато един треньор има договор с "Левски", за мен това е достатъчен мотив да го браня. Това и направих. Няма друго обяснение. Най-лошото нещо в тази ситуация беше да сринем авторитета на клуба и треньора на "Левски". Това е истината, не е имало нищо скрито и тайно.

Трудно ще ми е да ви кажа точна дата кога осъществихме първия контакт с него (бел. ред. Петър Хубчев). За първи път разговаряхме по телефона с него през март за възможността да застане начело след края на сезона, конкретни преговори не е имало, камо ли договор. Не беше ясно какво ще се случи, затова и до голяма степен се получи информационен вакуум и имаше толкова много спекулации."

По повод наскоро станалото факт назначение на Хубчев, Колев рече:

"Аз лично се чувствам удовлетворен от факта, че този треньорски щаб може да бъде представен официално днес. Познавам всички добре, защото работих с тях две години и половина. Знам много добре какво е тяхното разбиране за футбола. Спокоен съм, че могат да отговорят на стандартите и целите, които сме поставили. Това са хора, които наистина знаят колко е труден този път. Убеден съм също така за двама от тях, че знаят какво е "Левски". Единият е израснал тук, а другият е печелил трофеи в един от най-славните периоди на този клуб. По-старите левскари могат да изброят от 1 до 11 състава, в който той участваше." 

"Приветствам ги с добре дошли, имат подкрепата на клуба и ще им бъде оказано цялото съдействие, предвид и вече станалите прословути реформи тук, за да могат футболистите да се чувстват комфортно със синята фланелка и всички да са наясно какво е да си футболист на "Левски". Говоря и за поведението, което трябва да имат извън терена."

Брифингът с Хубчев и неговия щаб, първи помощник в който е юношата на "Левски" Георги Донков, продължи повече от час.

Един от Четвъртите в света няколко пъти заяви, че не иска да говори с конкретика защо е напуснал националния отбор и с какво не е бил съгласен в БФС, по поне каза следното:

„Бих си позволил да кажа няколко думи по една друга тема. Няма как да няма много въпроси. В последните два месеца се изговориха много верни и неверни неща. За да облекча въпросите, искам да кажа няколко изречения. Искам да кажа, че официалното изказване от БФС е, че съм бил раздвоен и съм споделил това на президента (бел. ред. Борислав Михайлов)... това с цялата отговорност мога да твърдя, че не е истина.

Не съм бил раздвоен, а убеден, че по начина, по който се случваха нещата, не можехме да бъдем полезни там. Уведомих своевременно хората, които трябва да знаят това. Не е било на Великден, а преди това. За мен темата приключва днес. Нека не коментираме тази тема, моля ви с цялото си сърце. От цялото си сърце желая успех на Балъков и момчетата... Не искам да говоря по темата. Не искам да отварям раната. Ще вляза в противоречията с хората. Според твърденията, те говорят истината. Аз съм бил откровен и открит. Моля ви с цялото ми уважение не искам да коментирам тази тема. Питайте тях. Те са хора, които говорят истината. Така казват“.

Хубчев обясни, че вижданията му по това как трябва да функционира един клуб и да се развива отбор напълно съвпадат с тези на новите управници на "Герена". Товав станало ясно още в началото. По думите му един качествен отбор се нуждае от 5-6 (най-малко 3-4) качествени чужденци, а останалите да бъдат българи, в това число собствени кадри.

Той няколко пъти повтори, че е наясно какво го чака в "Левски" и че не може да разчита на 2-3 години, а на много по-малко време. Подчерта, че не е искал такова време от собствениците. Опита да избяга от клишетата, познати от първи пресконференции на нови треньори.

"Много добре знаем какво се очаква. Знам за напрежението, не е нужно всеки ден и час да ме питат за нещо. Знам и какво трябва да направим. Ще се опитваме според нашите виждания и разбирания да го направим това нещо. Ръководството е запознато с нашите виждания. Приели са ги оттук нататък с цялата отговорност да ви кажа, че няма да нарушим тези принципи. Това са неща, носили ни макар и малки успехи досега. Няма да се кланяме на никого. Убедили сме ръководството какви методи ще ползваме, Надявам се и най-важно е да убедим играчите в това. Ако го приемат ще бъде добре за нас и тях“, обяви бившитя защитник.

Хубчев видимо се подразни от въпроси за това, че реномето му било на треньор, който повече залага на дефанзивна философия, а не на офанзивна, с каквато се слави "Левски" например.

„Знам, че тук време няма. Спомена се от ръководството, че няма да се търсят бързи резултати. Но аз им казах, че не им вярвам. Сега трябва повече себераздаване, повече тренировки, стегнато отношение в личния и професионалния живот, повече да сме заедно като отбор", каза Хубчев и допълни, че доскоро играта на "Левски" е зависела от един-двама футболисти, докато той иска да изгради отбор и призова журналистите да не се фокусират върху определени единици по селекцията и в бъдеще.

Нови имена не се коментираха. Но Павел Колев съобщи имената на напускащите, а те са 11.

Още по времето на Дерменджиев стана ясно, че "Левски" няма да разчита повече на Цветкович, Яблонски и Кабрал. Вашчук също си тръгва, подобно на Унтонджи, Белмонт, Буш, Нганиони, Виана, а Нашименто и Ривалдиньо се търсят други отбори.

Водят се преговори с Николай Михайлов да остане, а съдбата на казахстанеца Сейдахмет ще бъде решена от Хубчев.

"Левски" търси футболисти практически на всички постове, дори на вратарския, дори ако Михайлов остане. Целта е да има конкуренция, обясни новият треньор.

Петър Хубчев би взел на "Герена" някои от националите, дори би ги докарал лично, но това е невъзможно, предвид това, че е наясно какви заплати получават в чуждестранните си отбори.

Към края на маратонската пресконференция Павел Колев благодари на временния наставник Георги Тодоров. Хубчев се присъедини и добави (не стана ясно дали нашега), че Тодоров - негов приятел, трябва да е готов отново да застъпи, предвид реалностите с треньорската професия в България.