Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Макензи Безос, която наскоро стана четвъртата най-богата жена в света, след като се разведе с Джеф Безос, собственик на „Амазон“, ще дари повече от половината си богатство. В момента тя е 22-ият най-богат човек на планетата с актив от 36,6 млрд. долара, съобщава „Гардиън“.

49-годишната Макензи коментира на 28 май, че има „огромна сума пари за споделяне“ и обеща, че ще работи много, за да прави дарения, „докато сейфът не се изпразни“.

Тя обяви това в писмо до „Giving Pledge“ – филантропската инициатива, основана от Уорън Бъфет и създателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс. Нейната цел е да насърчи най-богатите хора в света да дадат поне половината от богатството си за благотворителност.

Макензи сключва брак с Джеф Безос през 1993 г., една година преди той да основе „Амазон“ от гаража си в Сиатъл.

„Има много ресурси, които всеки един от нас може да извади от сейфа си и да сподели с останалите – време, внимание, знание, търпение, креативност, талант, усилия, хумор и състрадание – казва Макензи. – В допълнение към качествата, които животът е възпитал у мен, имам и огромна сума за споделяне. Моят подход към филантропията ще продължи да бъде с мисъл за другите. Ще инвестирам време, усилия и грижи. Но няма да чакам. И ще продължавам, докато сейфът не се изпразни.“

Макензи още не е обявила конкретните каузи, с които ще се обвърже. В миналото се е обявявала за равенство между половете в брачните двойки, посвещавала се е на каузи, подпомагащи бездомните хора, дарявала е за стипендии, за имигранти без документи, както и за научни изследвания за Алцхаймер и рак.

Джеф Безос е най-богатият човек в света с актив от 114 млрд. долара, но не се е включил в „Giving Pledge“. Той дарява най-вече за бездомните хора и за семействата, живеещи под прага на бедността. Парите, давани от него за благотворителност, са по-малко от 2% от богатството му, или 2 милиарда долара.

Той поздрави бившата си съпруга в Туитър:

„Макензи ще бъде страхотна, ефективна и мисли за другите, отдава се на филантропия и аз се гордея с нея. Писмото ѝ е толкова красиво. Давай, Макензи!.“

Макензи стана 22-ият най-богат човек на планетата, според индекса на милиардерите на „Блумбърг“, когато получи 25% от акциите на бившия си съпруг в „Амазон“. Това се случи, след като разводът им бе финализиран през април. Безос запази напълно собствеността си над вестник „Уошингтън поуст“, както и над компанията си „Blue Origin“, която се занимава с изследването на Космоса.

Тя бе един от 19-те богаташи, които във вторник обявиха, че се отдават на каузата „Giving Pledge“. Сред останалите са британският милиардер Дейвид Хардинг; Брайън Актън, съосновател на „Уотсап“; Пол Сиара, съосновател на „Пинтерест“… С това хората, посветили се на каузата на Бил Гейтс, стават 203-ма. Те идват от 23 държави и сред тях са Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан, Макъл Блумбърг и Илон Мъск.

"Площад Славейков"

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.