Емблематичната пейка с бронзовите баща и син Славейкови ще бъде върната скоро на площада, съобщиха от Столичната община.

В началото на май 2018-а статуята, създадена от скулптора Георги Чапкънов, бе опакована и прибрана в склад. Очакванията тогава бяха ремонтът да приключи до края на лятото или есента – но вече от година Славейкови са в „изгнание“.

Последно даденият краен срок за завършване на „Граф Игнатиев“ (в това число площадите „Славейков“ и „Гарибалди“ и градината „Седмочисленици“) е 28 май 2019-а и в съобщение до медиите от Общината заявяват, че в рамките на този ден „представители на възложителя, надзора, проектанта и строителя ще проверят отстраняването на забележките, описани в подписания на 21 май акт 15“. Ако некачествено извършените дейности не бъдат отстранени до 28 май, на изпълнителя ще бъде наложена санкция за качество.

От Общината съобщават, че каменните монолити за сядане, поставени на „Славейков“, ще се сдобият с „дървени скари“. Решението е взето по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Все още не е дадено решение на проектанта A.D.A. за чешмата и кафе-павилионите, които ще бъдат поставени в градината на „Свети Седмочисленици“.

„В началото на април разширеният експертен съвет по устройство на територията възложи смяна на ограничителите на трамвайното трасе. Гранитните ограничители ще бъдат подменени с чугунени боларди. Демонтажът и монтажът ще бъдат извършени допълнително безплатно от изпълнителя“, поясни инж. Даниел Евлогиев, директор на дирекция „Транспортна инфраструктура“ в Столична община, цитиран от пресцентъра на институцията.

Площад Славейков