Предварителни данни от изборите показват, че президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев е получил силен преференциален вот и след изборите заема второто място в листата на "БСП за България". В списъка, регистриран в ЦИК за 26 май, той заемаше 5-ата позиция. Там попадна също след "разместване" - в проекта за листа, представен от лидерката на БСП Корнелия Нинова, Станишев изобщо не фигурираше като кандидат за евродепутат. Той стана такъв, след като Националният съвет на соцпартията "ревизира" предложенията на председателката си. 

Президентът на ПЕС е спечелил близо 28 000 лични гласа от подадените за БСП на вота вчера, показват неофициални данни, но преди да са обработени всички протоколи. Повече преференции има водачката на листата Елена Йончева - тя бе и фаворитката на Нинова. В рамките на бюлетините, подадени за левицата, прагът за разместване на листата е около 22 000 гласа (по закон пренареждане има, ако даден кандидат е получил поне 5% преференции от всички подадени за листата гласове - б.р.)

Засега не е ясно дали и в други листи би имало рокади. От "Демократична България" обявиха, че при тях няма и полученият 1 евромандат е за водача им Радан Кънев. 

 
И без преференции Станишев би станал евродепутат - поне ако се потвърдят окончателно очакванията, че левицата ще има петима евродепутати в новия Европейски парламент. 
На вота през 2014 г. самият председател на ПЕС пък бе "жертва" на преференциалното гласуване - но заради популярната грешка 15/15. Тогава като водач на листата той бе изместен от 15-ия в листата младеж Момчил Неков. №15 бе и БСП в бюлетината тогава. 
Към днешна дата Изборният кодекс е променен така, че вече няма как да има съвпадение между номер на партия в бюлетината и номер на кандидат от листата. Причината е, че номерацията на кандидатите вече е с числа, започващи от 100. 
 
Близо 37% от всички граждани, упражнили правото си на глас в неделя, са гласували преференциално, съобщи ЦИК, цитирана от БНТ. До момента комисията е обработила 95,20% от секционните протоколи от изборите за Европарламент. Тъй като на разпределнието на мандатите по партии може да повлияе всеки действителен глас, а окончателни резултати от вота все още няма, от ЦИК прогнозират още, че точното разпределение, заедно с преференциите, ще е ясно на 29 май. По закон официалните резултати от вота трябва да бъдат обявени в 5-дневен срок - тоест до 31 май.