За втора поредна година Тодор Неделев от "Ботев" (Пловдив) спечели приза за "Футболист на  футболистите" - голямата награда във вече традиционната анкета на Асоциацията на българските футболисти (АБФ).

Тази година в гласуването са участвали близо 600 играчи и треньори от Първа и Втора лига. 

Ето и победителите в отделните категории: 

Футболист на футболистите

1. Тодор Неделев ("Ботев" Пловдив)
2. Станислав Костов ("Левски"), Георги Илиев ("Черно море")

Най-добър млад футболист

1. Мартин Минчев ("Черно море") 
2. Валентин Антов (ЦСКА-София) 
3. Светослав Ковачев ("Дунав" Русе) 

Най-добра футболистка 

1. Ивана Найденова (НСА) 
2. Яница Иванова (НСА) 
3. Симона Стоянова ("Етър")

Най-добър треньор

1. Илиан Илиев ("Черно море") 
2. Красимир Балъков ("Етър") 
3. Николай Киров ("Ботев" Пловдив)

Награда за мъжество и характер 

Николай Бодуров (ЦСКА-София)

Цялостен принос

Георги Иванов - Гонзо

Голмайстор на сезона

Станислав Костов ("Левски")

Най-добър футболист в статистическите изследвания на ИнСтат: 

Марселиньо ("Лудогорец")

„Искам да благодаря на моите футболисти и щаба ми, с които прекарахме страхотни моменти през този сезон. Ако можех, в момента бих заменил тази награда, да не се бе случвало това, което сполетя "Черно море”, заяви Илиан Илиев.

Той очевидно имаше предвид скандала с изгонените от клуба шестима футболисти, начело с капитана Георги Илиев, по подозрение, че са продали мач на ЦСКА-София. Те не играха срещу "Лудогорец" в последния кръг, а Илиев разкри тогава, че са освободени.

В събота стана ясно, че дни по-рано са минали може би два полиграфа, за да се установи дали се играли симулативно. Първият е бил направен по нареждане на шефовете им, а вторият - по инициатива на самите състезатели. Резултатите от него достигнаха до медиите и показаха, че обвинените са го издържали. 

“Поне на мен никой не ми е казал, че момчетата, които напуснаха в сряда, са го направили поради извън футболни причини, добави Илиев по повод втория "детектор на лъжата". - Не искам да коментирам подобни теми, тъй като смятам, че това е абсурдно. Никой треньор не вярва в подобни неща. Във футбола всеки греши, а най-много треньорите. За тези 7-8 дни не можем да осъзнаем какво се случи. Нашите фенове също не разбират. Доста е неприятно. Ако зависеше от мен, аз нямаше да освободя никого. В сряда от ръководството просто ми казаха, че не мога да разчитам на тези играчи.”

“Със сигурност на никой не му е приятно, но е доброволно. Всеки може да откаже, тъй като не е поставен до стената. Може да каже, че не иска и точка. Никой не сме задължавали", обясни Илиев за първия полиграф. 

На шоуто "Футболист на футболистите" Георги Илиев заяви, че "някой болен мозък" е измислил цялата история. И добави, че още нищо официално не му е казано. Той отново отрече вина, потвърди, че е чист пред съвестта си.

Чака се официално изявление от страна на "Черно море". По-рано днес клубът обяви раздяла с петима от 6-имата - не фигурира единствено името на вратаря Иван Дюлгеров. Георги Илиев, Георги Китанов, Пламен Димов, Виктор Генев и Петър Витанов са освободени, като на първите двама договорите са изтекли.

Още четирима са отпратени - Радослав Василев, Юго Кононго, Мехди Фенуш и Жоаким Балми, информират "моряците". На някои от тях били предложени нови договори, но те ги отказали, а други просто решили да си тръгнат, по думите на Илиан Илиев.