Партията на (кибер) пиратите е втора на проведените в петък и събота европейски избори в Чехия. Пред нея е само управляваща "Ано", която е част от Алианса на либералите и демократите за Европа.

Таблицата съдържа проценти и брой мандати (голям размер)

Според предварителните данни "Ано" ("Да") прибявя още две към досегашните си четири места в Европейския парламент, след като е спечелила 21,74% от гласовете.

Следва я "Чешката пиратска партия" с четири места и 15,38% от вота.

Трета е Гражданската демократическа партия с три места и 12,35% от гласовете.

Чехът Ян Захрадил е водещият кандидат на евроскептичните Европейски консерватори и реформисти за председател на следващата Европейска комисия. Снимка АП / БТА

Подобно на Словакия съотношението между евродепутатите на проевропейските и евроскептичните партии в през последните пет години се е изменило в полза на вторите. То е било 11 към 10 през 2014 година, а днес е 8 към 13.

Социалдемократите губят три от четирите си предишни места. Партиите от ЕНП имат общи три места в сравнение с четири преди. Крайната левица (Комунистическа партия на Бохемия и Моравия) остава с едно от предишните си две места.

Тези загуби са за сметка на възхода на нови партии като пиратската, които скачат от едно на четири места, но евроскептичните консерватори от Гражданската демократична партия, които прибавят един мандат до трима евродепутати и на крайнодясната "Свобода и пряка демокрация", която получава две места при никакви в предишния Европейски парламент.