Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Партията на (кибер) пиратите е втора на проведените в петък и събота европейски избори в Чехия. Пред нея е само управляваща "Ано", която е част от Алианса на либералите и демократите за Европа.

Таблицата съдържа проценти и брой мандати (голям размер)

Според предварителните данни "Ано" ("Да") прибявя още две към досегашните си четири места в Европейския парламент, след като е спечелила 21,74% от гласовете.

Следва я "Чешката пиратска партия" с четири места и 15,38% от вота.

Трета е Гражданската демократическа партия с три места и 12,35% от гласовете.

Чехът Ян Захрадил е водещият кандидат на евроскептичните Европейски консерватори и реформисти за председател на следващата Европейска комисия. Снимка АП / БТА

Подобно на Словакия съотношението между евродепутатите на проевропейските и евроскептичните партии в през последните пет години се е изменило в полза на вторите. То е било 11 към 10 през 2014 година, а днес е 8 към 13.

Социалдемократите губят три от четирите си предишни места. Партиите от ЕНП имат общи три места в сравнение с четири преди. Крайната левица (Комунистическа партия на Бохемия и Моравия) остава с едно от предишните си две места.

Тези загуби са за сметка на възхода на нови партии като пиратската, които скачат от едно на четири места, но евроскептичните консерватори от Гражданската демократична партия, които прибавят един мандат до трима евродепутати и на крайнодясната "Свобода и пряка демокрация", която получава две места при никакви в предишния Европейски парламент.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.