Съотношението на местата, спечелени от проевропейските и евроскептичните и антиевропейските партии в Словакия на изборите за Европейски парламент в събота е 7 към 6 според предварителни данни, публикувани от "Политико".

Това съотношение е било 12 към 1 за проевропейските партии на европейските избори преди пет години.

В Туитър изтече диаграма с процентите от гласовете, спечелени от участващите партии, публикувана в един от влиятелните всекидневници в страната - "Денник".

Управляващите социалдемократи от партията СМЕР продължават да бъдат първата политическа сила, но губят едно от досегашните си четири места в Европейския парламент, пише "Политико".

Общо четири места печелят партии, които са необвързани с традиционните европейски политически семейства - две за Народната партия "Нашата Словакия" и по едно - за "Прогресивна Словакия и ЗАЕДНО - Гражданаска демокрация" и Словашката национална партия.

Две групи, които принадлежат към Европейските консерватори и реформисти, печелят по две, т.е. общо четири места - с едно повече от досешашните. Това са  "Свобода и солидарност" и "Обикновените хора и независимите личности".

По едно място имат Християндемократическото движение, което е част от Европейската народна партия (ЕНП) и крайнодясната "Ние сме семейство", която принадлежи към Европа на свободата и нациите. Основни съставки на последната политическа група са италианската Лига на вицепремиера Матео Салвини и френският Национален сбор на Марин Льо Пен.

Словашките партии от ЕНП губят четири от досешашните си пет места. 

Във всяко квадратче са посочени процентът от подадените гласове и евродепутатските места, спечелени от съответната партия. (Голям размер)

Избирателната активност в Словакия (20%) по предварителни данни се е повишила в сравнение с предишните евроизбори, когато тя беше най-ниската в целия ЕС (13%).