Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съотношението на местата, спечелени от проевропейските и евроскептичните и антиевропейските партии в Словакия на изборите за Европейски парламент в събота е 7 към 6 според предварителни данни, публикувани от "Политико".

Това съотношение е било 12 към 1 за проевропейските партии на европейските избори преди пет години.

В Туитър изтече диаграма с процентите от гласовете, спечелени от участващите партии, публикувана в един от влиятелните всекидневници в страната - "Денник".

Управляващите социалдемократи от партията СМЕР продължават да бъдат първата политическа сила, но губят едно от досегашните си четири места в Европейския парламент, пише "Политико".

Общо четири места печелят партии, които са необвързани с традиционните европейски политически семейства - две за Народната партия "Нашата Словакия" и по едно - за "Прогресивна Словакия и ЗАЕДНО - Гражданаска демокрация" и Словашката национална партия.

Две групи, които принадлежат към Европейските консерватори и реформисти, печелят по две, т.е. общо четири места - с едно повече от досешашните. Това са  "Свобода и солидарност" и "Обикновените хора и независимите личности".

По едно място имат Християндемократическото движение, което е част от Европейската народна партия (ЕНП) и крайнодясната "Ние сме семейство", която принадлежи към Европа на свободата и нациите. Основни съставки на последната политическа група са италианската Лига на вицепремиера Матео Салвини и френският Национален сбор на Марин Льо Пен.

Словашките партии от ЕНП губят четири от досешашните си пет места. 

Във всяко квадратче са посочени процентът от подадените гласове и евродепутатските места, спечелени от съответната партия. (Голям размер)

Избирателната активност в Словакия (20%) по предварителни данни се е повишила в сравнение с предишните евроизбори, когато тя беше най-ниската в целия ЕС (13%). 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.