Гражданите в Латвия, Малта и Словакия гласуват днес за депутати в Европейския парламент в третия, предпоследен ден от европейските избори, предаде ДПА. В първия ден - четвъртък, гласуваха във Великобритания и Холандия, вчера - в Ирландия и Чехия, а в останалите 21 страни изборите са утре, на 26 май.

От четвъртък до неделя над 418 избиратели в 28-те страни в ЕС могат да участват в изборите за европарламента - една от най-внушителните изяви на демокрацията в света.

Тези избори поставят начало на нов политически цикъл в ЕС, включващ и смяна на ръководствата на европейските институции.

Социологическите анкети сочат, че крайнодесните популистки партии могат да засилят влиянието си и да издигнат пречки пред взимането на решения в ЕС през следващите пет години. Обикновено изборната активност в съюза е ниска и това е благоприятно за по-малките партии.

В Чехия изборите приключват днес, тъй като се гласува два дни. Чехите избират 21 депутати в 751-членния европарламент, словаците - 13, малтийците - 6, латвийците - 8, добавя ДПА.
Резултатите ще бъдат обявени в неделя.

БТА