Холандската Партия на труда е първа в екзит половете от европейските избори в страната на лалетата днес, показват резултатите от тях съобщени в Туитър профила на "Политико".

 

 

Неокончателните данни от екзит пола на социологическата агенция Ипсос (Ipsos) дават на лейбъристите 5 от общо 26 места, които Холандия има в Европейския парламент. Досега партията имаше 3 евродепутати.

Втори са либералите на премиера Марк Рюте и християндемократите с по 4 места. Рюте увеличава мандатите си с един, докато християндемократите губят един.

Лейбъристите са партията на първията заместник-председател на сегашната Европейска комисия Франс Тимерманс, който е и водещият кандидат на политическото семейство на Социалистите и демократите (Си Д) в Европа за председател на следващата Европейска комисия.

Партията на труда претъпя тежко поражение в последните парламентарни избори в Холандия през 2017 и от главен коалиционен партньор на Рюте слезе до седма политическа сила в националния парламент със само 9 депутати.

Евроскептичният форум за демокрация на Тиери Боде е четвърти с 3 мандата. Това е дебютът на новата формация на евроизбори. Антиевропейската и ксенофобска Партия на свободата на Геерт Вилдерс е последна с 1 представител в бъдещия Европейски парламент сравнено с 4 в досегашния. 

 
Екзит полът опровергава медийните прогнози за евроскептична и антиевропейска вълна.
 

Пети са зелените, които запазват досегашните си 3 места. Шести либералите от партията "Демократи-66" с 2 места при 4 досега. Двама евродепутатит ще има и консерваивният Християнски съюз, който принадлежи към умерено евроскептичната формация на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент.

Последни с по 1 място са радикалните партии - Социалистическата, която е част от крайната европейска левица (досега с 2 евродепутати) и Партията на свободата, която влиза в антиевропейската и ксенофобска политическа група Европа на нациите и свободата заедно с френския Национален сбор на Марин Льо Пен, италианската Лига на Матео Салвини, австрийската Партия на свободата на Норберт Хофер и българската "Воля" на Веселин Марешки. 

Едно място печели и новата партия "50 плюс", която още не е обвързана с никое от съществуващите европейски политически семейства. Според графиката на DutchNews.nl тя ще се ориентира към дясноцентристката Европейска народна партия, където са и християндемократите.
 
Докато лейбъристите се представят изненадващо добре и надхвърлят с най-много резултата си от предишните европейски избори, партията на Рюте и зелените също подобряват резулатите си. Драстичен е спадът обаче при крайната левица и десница.
 
Вижте разликите с предишните избори:
 
 
Като цяло, само 15% oт холандските избиратели са гласували за антиевропейски партии, а подкрепата за евроскептичните партии, включително за крайната левица, е паднала на 19% от 23%.
 
Избирателната активност е била 41,2%, най-високата от 1989 г. насам за страната, предаде DutchNews.nl. На миналите евроизбори през 2014 г. тя беше 37,3%.
 
Холандия и Великобритания са първите две държави членки, където се провеждат изборите за Европейски парламент, които ще продължат до неделя включително в останалите страни от ЕС.