Точно в 00.00 часа на 19 септември избирателните секции в Шотландия затвориха. И започна голямото чакане за историческия резултат - YES or NO за независимостта на страната от Великобритания. 

Всички кръчми ще работят цяла нощ и там вече са се събрали местните хора и трепетно чакат първите новини за гласуването. Резултатите ще излизат по райони. Преброяването на бюлетините вече започна, но най-рано след около два часа ще стане ясно какво са избрали шотландците и то в най-малките секции. Резултатите от големите градове се очакват около 6-7 часа българско време. А официалното обявявяне на победителите ще стане около 9 часа.

При липсата на екзит полове се правят вякакви догатки. Местни журналисти съобщават за над 80 на сто участие в допитването. Над 4 милиона шотландци се бяха регистрирали за изборния ден. По незнайни математически способи и собствени наблюдения пред бюрата местни издания твърдят, че 56 на сто от хората са били против отцепването от Великобритания, а 44 процента са предпочели свободата и са гласували за незавивимост. Но това са абсолютно непотвърдени данни.