Софийска градска прокуратура е прекратила тихомълком разследването за заменките на държавни земи от времето на Тройната коалиция, съобщава „Капитал. Според изданието, това е станало в деня, в който Пламен Орешарски беше избран за премиер с гласовете на ДПС и БСП – 29 май 2013 година.

Обвиняеми по това дело бяха бившият министър на земеделието от ДПС Нихат Кабил и бившият директор на Агенцията по горите Стефан Юруков от БСП. През 2010 година двамата бяха обвинени за извършването на неизгодни заменки с фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки.

Нихат Кабил бе обвиняем за неизгодни замени на стойност 115 милиона лева, а Стефан Юруков бе обвинен, че е ощетил държавата с 60 милиона лева. Третият обвиняем беше бившият изпълнителен директор на Държавното горско предприятие Илиян Симеонов.

От прокуратурата са обяснили пред „Капитал“, че мотивът за прекратяване на разследването е липсата на извършeно престъпление от обвиняемите.

Заменките се превърнаха в емблема на правителството на Тройната коалиция, което управлява от 2005 до 2009 година начело със Сергей Станишев.

Преди три години Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България за незаконна държавна помощ към фирмите, които са купили земите на нереално ниски цени. Предмет на процедурата са само 132 сделки, сключени от януари 2007 година до януари 2009 година. Срокът започва от приемането на България в Европейския съюз и свършва с налагането на мораториум върху заменките, който стана факт след силен обществен натиск.

Сега облагодетелствалите се фирми или трябва да върнат парите, които са си спестили, или сделките да бъдат развалени. Преди това обаче държавата трябва да изчисли колко точно са загубите. Ако това не бъде направено, всички данъкоплатци ще плащат глоба на Брюксел, а обвиняеми вече няма.