Поредно социологическо проучване даде минимална разлика, близка до „грешката“ между двете водещи формации – ГЕРБ и БСП, като този път управляващата партия води.

Ако евровотът беше днес съюзът ГЕРБ и СДС щеше да получи 34.4%, БСП - 33.5%, ДПС - 13.7%, показват резултати от последното национално представително изследване на „Сова Харис“, проведено през май.

„Резултатите показват паритет между двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП. Минимален превес от 0,8% имат управляващите. Тази разлика е в рамките на допустимата статистическа грешка, така че въпросът за крания победител продължава да бъде отворен.“, се казва в коментар на агенцията. 

Кой ще спечели вота зависи от това, коя от сюжетни линии, заложени в кампаниите на двете водещи партии, ще надделее пред избирателите. Темата с имотите на властта не стихва, се казва в анализа на агенцията.

Оставката на земеделския министър ще даде нов импулс точно във финалната фаза на надпреварата. Значителна част от избирателите проявяват изострена чувствителност по имотния въпрос, като не са малко тези, които са склонни дори да променят избора си.

Предизвиканите оставки играят ролята на буфер, но не успяват да възстановят доверието на част от периферния електорат на управляващата партия, смятат от „Сова Харис“.

От друга страна, управляващите изглеждат по-убедителни в твърденията си, че ще защитават по-добре националния интерес на България в новия Европейски парламент. 

Това е техният основен контрааргумент в опита им да опазят завоюваното в миналото доверие.

За ГЕРБ и БСП може да се каже, че ще спечелят между 5 и 7 места в Европейския парламент, твърдят от "Сова Харис". ДПС най-вероятно ще се вмести в интервала между 3 и 5. А някоя от следните формации: ВОЛЯ, ВМРО, АТАКА, ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ и КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ при определени условия би могла да достигне до 1 мандат. Малко над 47% от гласоподавателите ще гласуват на европейските избори и са сигурни в своя избор.

Според „Сова Харис“ „Воля“ на Веселин Марешки има реални шансове да заеме позицията на четвърта политическа сила. Причината е разделението и противоиборството на партиите от Обединени патриоти. 

Проучването на „Сова Харис“ е проведено в периода 8-13 май 2019 г. Представително за пълнолетното население на страната сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Проучването е реализирано със собствени средства.