Европарламентът призова днес страните членки на ЕС да спрат планираните споразумения в енергийния сектор с Русия, включително за газопровода "Южен поток", предаде Ройтерс.

Санкциите на ЕС са недостатъчни и трябва да бъдат засилени, се казва в резолюция, приета от депутатите. Парламентът подкрепи последните санкции на Брюксел срещу Москва и осъди нейните контрасанкции като неоснователни. Той призова ЕС да обмисли изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели и на международната платежна система SWIFT. Депутатите препоръчаха отказ от стратегическо партньорство с Русия заради позицията й по отношение на Украйна.

ЕП приветства решението на Франция да спре доставката на бойните кораби "Мистрал" за Русия и призова държавите от ЕС да следват нейния пример при износа на стоки като оръжия и граждански или военни материали с двойна употреба, които не попадат в договорения обхват на санкциите на Европа.

Резолюцията "Положението в Украйна и състоянието на отношенията между Европейския съюз и Русия" бе приета на пленарна сесия в Страсбург с мнозинство. Тя обаче има препоръчителен хпарактер. Разширяването на санкциите може да бъде одобрено от Европейския съвет на ниво външни министри или държавни и правителствени ръководители.

ЕП гласува повече средства за земеделските стопани в ЕС, засегнати от търговските забрани на Русия. Предвидената за това сума трябва да бъде увеличена и обхватът на продуктите да се разшири, заявиха депутатите. Те призоваха също за маркетингови мерки за повишаване на популярността на селскостопанската продукция на ЕС на алтернативни пазари, за да бъде избегнато свръхпредлагането на вътрешния пазар в съюза. Тези средства следва да бъдат представени от фондове на ЕС, различни от земеделските, доколкото кризата е най-вече и преди всичко политическа.

Евродепутатите призоваха също Русия да освободи отвлечения от територията на Естония служител на контраразузнаването на прибалтийската република. Естон Кохвер бе похитен от служители на руските служби на 5 септември.