Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че е обсъдил закупуването на американски зенитно-ракетни комплекси със среден обсег на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом на 13 май, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Орбан обосновал това с необходимостта от усилване на противовъздушната отбрана на важни инфраструктурни обекти в Унгария.

Той заяви, че военното сътрудничество е от първостепенно значение и че Унгария, чиято икономика расте по-бързо от повечето други европейски икономики, сега може да си позволи наново да изгради могъщи въоръжени сили.

"Има неща от военното развитие, за които разчитаме на американците", заяви Орбан.

Посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Корнстайн заяви за унгарския новинарски сайт 444.hu, че заедно с представител на унгарското правителство са посетили оръжейните производители Рейтиън и Локхийд Мартин в рамките на визитата на Орбан.

Орбан също така е поискал от Тръмп да помогне за задействане на добива на природен газ в румънската част на Черно море, който ще се извършва с американско участие, за да се създаде алтернатива на руския природен газ.

"Диверсификацията е възможна, ако американско-румънското сътрудничество се осъществи бързо. Приканих президента да помогне за това", каза Орбан.

На срещата Тръмп е похвалил Орбан за твърдата му позиция по имиграцията и го е нарекъл "свой близнак".

Други обсъдени теми са били сътрудничеството в НАТО, неконтролираната миграция и противопоставянето на търговското влияние на Китай, съобщи пресслужбата на Белия дом.

Орбан, чиито тесни връзки с Русия и Китай предизвикаха критики от международни партньори, в това число от Вашингтон, заяви, че иска да изгради по-добри отношения с всички големи сили.

"Сътрудничим си с китайците и руснаците, както и с американците. С американците сме във военен съюз, така че тези отношения са по-силни", каза Орбан.

Той обаче добави, че да се дефинира унгарската външна политика като предана на някакъв съюз вместо стремяща се да защитава собствените си интереси, е изкривено схващане.

Унгария е сред най-активните участничките сред страните в ЕС в китайските инициативи "Един пояс - един път" и "16+1", които ЕС и САЩ виждат като опит за търговска експанзия за сметка на единството на ЕС и Запада.

Орбан е известен с топлите си отношения с руския президент Владимир Путин и договора с "Росатом" да разшири единствена унгарска АЕЦ в Печ.

За неудоволствие на Вашингтон Будапеща блокира отношенията на Украйна с НАТО заради противоречия с Киев по положението на унгарското малцинство в Западна Украйна. Орбан, открит привърженик на т.нар. нелиберална демокрация, обаче беше сред малцината политически лидери в Европа, които горещо приветстваха избора на Тръмп през ноември 2016 г.

Коментари

 's picture

Бобо

Орбан

Чичо Орбан явно не ни обича нас българите щом лобира за добив на газ в румънски води .
 's picture

смехурко

А САЩ наложили ли са санкции на ?

Орбан, зет му и началника на кобинета? Готвят ли се наистина санкции срещу политиката на Орбан и той е започнал да тича пред вятъра?
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

По-вярното е, че

ние, българите, обичаме по-силно т. нар. наши освободители вместо себе си, и че сме готови да харизваме държавата си и благата, които ЕС ни отпуска щедро, на руснаците. Защо Орбан да се залавя с нас, бедняците? Сравнете какви са доходите на унгарците и ще видите защо Орбан бяга от българите. Дано евровота ме опровергае!
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

вЕрно, Орби е играч от сорта

вЕрно, Орби е играч от сорта на рижия ънкъл Трумп, но едва ли ше танцуват повеке от едно лето, дори и рокет да им е валсуването... Султан Ердо се опитва отдавна да играе такиви мурафети на могъщия чичко Сам - и тако, и вако. На Демократична Америка такива са и са-са случвали доста пъти хисторически. Мойто гледище е, че и в близките 2-5 години пак ше си минат и заминат. С една сричка: биз-нес-мен да си, НЕ значи ГЛОБАЛ пут-ли-тик да си. Мда.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.