Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Повече от половината европейци смятат, че ЕС е възможно да се разпадне в рамките на едно поколение, макар подкрепата за блока да достига висоти непознати вече четвърт век, съобщава днес “Гардиън”.

Във Франция, Германия, Италия, Холандия, Австрия, Словакия, Румъния, Гърция, Чехия и Полша мнозинството от анкетираните мислят, че дезинтеграцията на ЕС е “реалистична възможност” в следващите 10-20 години. Изследването не обхваща България.

Числата са особено фрапиращи във Франция, където партията на президента Еманюел Макрон, La République еn marche изостава на второ място след антиевропейския Национален сбор на Марин Льо Пен, седмица преди европейските избори на 23-26 май.

Според проучването, поръчано от независимия мозъчен център Европейски съвет за външна политика (ЕСВП) 58 на сто от хората във Франция смятат, че ЕС е много възможно или по-скоро възможно да се разпадне до 20 години, втората по височина стойност по този показател след Словакия (66 на сто).

В 14-те страни (от общо 28 в ЕС) обхванати от изследването, които дават 70 на сто от местата в Европейския парламент, само в Швеция (44 на сто), Дания (41 на сто) и Испания (40 на сто) делът на предричащите имплозия на ЕС пада под обикновеното мнозинство.

Трима от десет анкетирани смятат, че конфликт между държави членки на ЕС е реално възможен. Една трета от избирателите във Франция и в Полша смятат, че е възможна дори война.

Особено силно е това чувство сред хората, които смятат да не гласуват или да подкрепят екстремистки партии на евроизборите.

Такива становища заемат 46 на сто от поддръжниците на Националния сбор и 41 на сто от привържениците на евроскептичната Алтернатива за Германия.

Европейците са загрижени и за някогашното си благоденствие. Проучването показва, че една трета от германците и една четвърт от италианците и французите в края на месеца имат свободни пари, които да похарчат по свое усмотрение или да спестят.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Може, но не трябва

Може разбира се. Най-лесно е да се случи лошото. То не изисква никакви усилия. 20 век го доказа - Просто се пишеш патреот, слагаш племето си на първо място, развяваш байрака и рано или късно започваш да се колиш със съседите. И след 30 години - нов ЕС с временната поука от последната актуална катастрофа.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.