Европейската комисия глоби пет банки за участие в два картела, свързани с обмяна на чуждестранна валута. Наложената глоба възлиза на общо 1,07 милиарда евро. Решенията са две и са резултат от спразумения.

Наказаните банки са Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), Citigroup, JPMorgan и японската MUFG.

Те създали картел за обмяната на 11 чуждестранни валути – евро, британска лира, японска йена, швейцарски франк, американски, канадски, новозеландски и австралийски долари, датски, шведски и норвежки крони.

Първото решение налага глоба от общо 811 197 000 евро на Barclays, RBS, Citigroup и JPMorgan.

Второто глобява с общо 257 682 000 евро Barclays, RBS и MUFG.

И в двата случая фигурира United Bank of Switzerland (UBS). Тя обаче не е глобена,тъй като е разкрила пред Еврокомисията съществуването на картелите.

„Компаниите и хората зависят от банките при обмяната на валута, за да извършват трансакции в чужбина. Спот пазара за обмяна на валута е един от най-големите в света и на него всекидневно се въртят милиарди евро“, изтъкна еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Според нея наложените глоби са ясно послание, че ЕК няма да толерира сговор в койтои да било сектор на финансовите пазари. Поведението на санкционираните банки подкопало сектора за сметката на европейските икономика и потребители.

Когато компаниите обменят големи суми определена валута, те обикновено го правят с помощта на дилъри. Трансакциите на спот пазара трябва да бъдат извършени в деня на обявения обменен курс. Най-търгуваните валути на този пазар са именно споменатите 11. Пет от тях се използват в Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Разследванетона ЕК установило, че отделни дилъри, търгуващи тези валути от името на петте банки, си разменяли помежду си чувствителна информация. Понякога те координирали стратегиите си чрез различни професионални чатове в интернет. Те споделяли информация дори за сумите, които клиентите искали да обменят, какви валути търсели, както и данни кой клиент участва в трансакция. Всичко това позволявало на дилърите да вземат информирани решения дали и кога да продават или купуват валутите, с които разполагали. Дилърите имали възможност и да се въздържат от дейност в определени моменти в полза на колеги, макар по закон да са конкуренти.

Цялата тази дейност е нарушение на член 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС) и член 53 от Споразумението за ЕИП. Те забраняват картелите и други ограничаващи практики, свързани с бизнеса.