Общо 389 държавни служители ще командирова на този етап кабинетът, за да следят провеждането на парламентарните избори зад граница. 265 души от тях ще наблюдават за нормалното провеждане на вота в Турция. Това стана ясно днес от думите на зам.-министъра на външните работи Катя Тодорова, която е натоварена със задачата по организацията на вота в чужбина.

Тази бройка не е окончателна и тепърва ще расте. Причината е, че държавата трябва да има поне по един представителв СИК зад граница. От думите на Тодорова стана ясно още, че всички тези държавни служители идват от министерствата, както и от администрацията на МС и президентството.

"С помощат на другите министерства сме събрали доброволци, отправихме призив към тях и хората заминават дорбоволно, включително за Афганистан", посочи Тодорова. Само от МВнР командированите служители са 162=ма. На вота тази година в чужбина ще бъдат открити рекордните 426 секции. Това означава, че т.нар. квота на външния министр за членове на СИК в тях търпи още проемени и ще бъдат изпратени още служители. Отделно в момента текат консултациите между партиите за попълването на състава на СИК-овете, като по закон държавата трябва да запълни със свои хора лиспващите членове.

Рекордният брой секции задъхва бюджета, заделен за външно министерство за провеждане на вота. Според план-сметката, одобрена от МС, МВнР разполага с 1,2 млн. лв. "Имаме обосновани опасения, че 1,2 млн. лв. няма да са достатъчни. Според новите изчисления, базирани на бройката от 428 секции ще са ни нужни 1 886 000 лв.", посочи и главният секретар на Външно Веселин Вълчев. По думите му ведомството е получило уверение от служебния премиер Георги Близнашки, че ще получи допълнитлено исканиете от него 700 000 лв. за нормалното провеждане на изборите. "Когато цифрите говортя и боговете мълчат", посочи Вълчев и направи сравнение с парламентарния вот през 2005 г., когато  при 341 СИК са били отпуснати 3 млн. лв. на МВнР. "Имаме с 25% нарастване броя на комисиите и 60% намален бюджет", обобщи Вълчев. 

Катя Тодорва увери, че дипломатическите ни мисии са инструктирани да търсят най-еттините самолетни билети и хотели, за да се оптимизират максимално разходите заради големия брой секции. Тя даде пример с Лондон, където само за наем държавата трябвало да даде 120 000 лв. плюс още 50 000 лв., за да бъдат организирани те, съобразно закона. Такава била план-сметката, която пристигнала от посолството ни във Великобритания. В централното управление на МВнР в София обаче редуцирали сумата до 150 000 лв.

От Външно уведомиха още, че изборните книжа ще се движат по няколко начина - с автомобилен транспорт на МвнР, по командированите служители и по куриер. Те обаче ще бъдат обозначени като дипломатиеска пратка като предпазна мярка за сигурност. Специално по отношение на книжата за Турция отбелязаха, че те ще бъдат придружени с автомобил и посрещнати на гранциата от наши дипломати и от турската полиция.