Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Точно 7 са бившите агенти или служители на Държавна сигурност, попаднали в листите на партиите и коалициите за европейските избори на 26 май. Това обяви комисията по досиетата, след като направи задължителната по закон предварителна проверка на кандидатите за евродпетутати за минало в тоталитарните служби. На всички досиетата им вече са обявявани.

Комисията е проверила общо 115 номинирани за Брюксел, а останалите 196 души са родени след 1973 г. и не подлежат на проверка според закона (твърде млади са, за да са били в ДС - б.р.).

Първенството по брой "ченгета" в списъка за вота има БСП - трима от 7 обявени имена. Това са 8-ият в листата Румен Гечев, 10-ият Велизар Енчев и 17-ият Емил Георгиев. Последните двама са от гражданската квота. 

Велизар Енчев е бил кадрови разузнавач в Първо главно управление на ДС (подобно на днешното разузнаване - б.р.). Емил Георгиев, който е представител на "Екогласност" в коалицията на БСП, е бил агент на окръжните управления на МВР във Видин и Хасково. Бившият финансов министър Румен Гечев пък е бил секретен сътрудник в Първо главно.

ВМРО има двама кандидат-евродепутати с минало в ДС. Това са Александър Урумов, който ръководи дирекция в Министерството на отбраната, и Христо Смоленов.

Урумов е агент с псевдоним Абел от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване - б.р.), Смоленов е бил агент Андрей в Шесто управление на ДС, което се е занимавало с борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви (т.нар. политическа полиция също е била част от тази структура - б.р.).

"Коалиция за България" (форматът, в който АБВ на Георги Първанов и Румен Петков се явява на изборите) и "Воля - българските родолюбци" имат по един кандидат за евродепутат с досие в тоталитарните репресивни служби.

Първият е Боян Киров. Той е бил секретен сътрудник и агент с псевдоними Кирил и Петров в Първо и Второ главно управление (контраразузнаване - б.р.).

Вторият е Кольо Парамов, издигнат от "Воля", който е бил резидент на ДС с псевдоним Яков към Гранични войски. "Резидентът е лице, привлечено към секретно сътрудничество от органите на ДС, за да им оказва помощ при ръководството и възпитанието на предадените му агенти" - това е определението на ДС за "резидент". Най-често това са били хора, членуващи в БКП или от актива на Комсомола.

Останалите листи за европейските избори са "чисти" откъм кадри на тоталитарните служби.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Безсрамници

Безсрамници. Но пък напълно им отива на "партиите".
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Урумов е агент с псевдоним

"Урумов е агент с псевдоним Абел" На Урумов, по му отива псевдоним Адолф.

КУШИЯ ПО БЪЛГАРСКИ

Препускайте, "троянски коне" с руска и българска дресировка. А ти, български народе, има да чакаш по- добър живот...Срам и позор за тези, които ги предлагат! Ако мине, зависи от нас... Да гласуваме, да гласуваме и да ги изметем от пистата!
 's picture

смехурко

Има ли кой да гласува за такава листа?

Който го направи е мерзавец и мисли злото на бъдещите поколения българи!
 's picture

Petyo9

Кольо Парамов

беше навремето уволнен от Иван Костов, но не защото е агент на ДС (вероятно тогава не се е знаело), а заради некадърност. Но това донякъде е знакови - който не е ставал и за чеп за зеле е ставал доносник.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.