ЕС въвежда от днес нова система за пресичане на измамите с ДДС, съобщи говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

С помощта на Инструмента за анализ на операциите в мрежа (Transaction Network Analysis, или TNA) европейските и националните власти за борба с финансовите престъпления ще обменят данни. Целта е измамите да бъдат разкривани и пресичани възможно най-бързо. При разследванията ще бъдат използвани данни за престъпното минало на заподозрените, както и сведения от Европол и ОЛАФ – службата на ЕС за борба с измамите.

Инструментът влиза в действие, след като журналистически разследвания за пореден път разкриха огромните загуби на постъпления за държавните бюджети, причинени от измамите с ДДС, при които престъпни групи се облагодетелстват за сметка на честните данъкоплатци. Въвеждането на TNA е част от непрекъснатите усилия на Еврокомисията за изграждане на модерна и защитена от измами система на ДДС. 

Годишно ЕС губи поне по 50 милиарда евро от измами с ДДС, показват данни на Европарламента. Според Еврокомисията за 2015 г. събраният ДДС е бил за 1 трилион евро, или 7 на сто от БВП на Съюза.

Дадена измама с ДДС може да се извърши буквално за секунди, изтъкват от ЕК. Затова е още по-важно страните членки на ЕС да имат инструменти, с които да могат да реагират възможно най-бързо и ефективно. TNA ще осигури на данъчните органи бърз и лесен достъп до информация за трансгранични операции, което на свой ред ще ускори вземането на съответни мерки, в случай че бъде заподозряна измама с ДДС.