Близо 300 млн. лева са средствата от настоящия програмен период, които Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е отделила за създаване и подкрепа на новите социални услуги за деца и пилотното затваряне на някои домове за възрастни хора. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на кръгла маса на тема „Деинституционализацията на грижите за деца – Мисията е възможна“, която се проведе в Димитровград по време на Дните на социалните услуги.

„Процесът по деинституционализация на децата продължава и след извеждането им от институциите. Необходими са много усилия и работа за осигуряването на приемственост в обществото. С кампанията „Мисията е възможна“ искаме да покажем, че децата, които са останали без семейства, не са по-различни от останалите. Всички ние трябва да ги подкрепим, защото те са бъдещето на България“, каза Зорница Русинова.

Зам.-министър Зорница Русинова откри спортна площадка в Дневния център за деца с увреждания в Димитровград.

Кметът на Община Димитровград Иво Димов, който участва в дискусията, припомни, че деинституционализацията на грижите за деца в общината е приключила през 2006 г. „Нашата община е пример в предоставянето на интегрирани социални, образователни и здравни услуги за деца и семейства от уязвимите групи, превенция на социалното изключване, намаляване на бедността на децата и семействата и превенция на изоставянето и институционализирането на деца с увреждания“, подчерта кметът.

Директорът на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита посочи, че страната ни е пример за предоставяне на социални услуги.

„Освен държавната политика по превенция от изоставяне на децата и подпомагане на социалните услуги, важна за реформата е подкрепата на общността. Радвам се, че виждам тази подкрепа в Димитровград, който може да е за пример за другите общини“, каза д-р Джейн Муита.

В дискусията на тема „Деинституционализацията на грижите за деца – Мисията е възможна“ участваха зам.-министър Зорница Русинова, кметът на Димитровград Иво Димов, зам. областният управител на Хасково д-р Стефка Стефанова и директорът на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита.

Кръглата маса е част от традиционните Дни на социалните услуги, които всяка година се организират от Община Димитровград. Инициативата се провежда за пета поредна година, като тазгодишното издание е под наслов „Щастливо детство за всяко дете“. В рамките на инициативата зам.-министър Русинова откри спортна площадка в Дневния център за деца с увреждания в Димитровград. Дневният център предоставя почасова и целодневна грижа на деца от 3 до 18 години, с двигателни, зрителни, слухови, ментални и множествени увреждания, диагностицирани с протокол от ЛКК или ТЕЛК. Деца под 3-годишна възраст могат да ползват почасови грижи.  Дневният център за деца с увреждания е комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня, свързани с предоставяне на транспорт, храна, задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните потребности, както и на потребностите от организация на свободното време и личните контакти. Осигурява безопасна и сигурна среда, в която всяко дете има възможността да развие потенциала си и да придобие социални компетенции и умения за самостоятелно справяне в живота, практическа и социална автономност, развитие на познанието и интелектуалния му потенциал. В центъра се осъществява комплексна корекционно-възпитателна работа, рехабилитация, социализация, психологическо консултиране на деца и семейства.

 „Мисията е възможна“ е национална кампания на Министерството на труда и социалната политика чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, целяща промяна на негативните обществени нагласи спрямо децата от социалните услуги. Повече за „Мисията е възможна” като кампания и дейности можете да прочетете на http://esf.bg/misiata.