И Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) се оказа в бизнеса с имоти на ниски цени за не академична дейност. Вузът, който е в тежка финансова криза, получи 7,5 млн. лв. помощ от държавата, за да не изпадне в неплатежоспособност. Един от източниците на доходи на университета обаче са 32 имота, които притежава, като отдава под наем 23 от тях, показва разследване на бТВ.

Разбира се, имотите се ползват за складове, офиси, дискотека, ресторант, банкомат и други, а не сгради за академична дейност. Въпреки това един от имотите е популярен в Студентски град - луксозен поп-фолк клуб.

В него малка бутилка вода е 3 лева, малка бутилка вино - 27 лева, а има и такса вход, разбира се.

За него наемателят плаща 3785 лева на месец без ДДС при площ 540 кв. м., или 7 лева на квадрат.

От бТВ се допитват до експерти от компания за недвижмии имоти. Според тях най-ниската цена на пазара в момента е 5,37 евро (без ДДС) на квадрат, или 10,90 лева. А средните цени в Студентски град варират между 5, 7 и 9 евро. Информацията им се базира на реално сключени сделки.

УНСС притежава общо 3000 кв. м. площ с всички отдадени под наем имоти. Получава за тях средно 6,66 лева/кв.м. Пазарната средна цена е около 13,70 лева на квадрат.

Според помощник-ректора по стопанската част в УНСС Николай Бакърджиев, от университета не определят началната тръжна цена - това го прави лицензиран оценител.

"За тази дискотека имаше само един кандидат. По-добре е да отдадем едно помещение под наем, отколкото да стои празно", обяснява Бакърджиев.

"Срокът за наем е за 10 години и не може да бъде развален просто така. А когато изтече, ще се търси по-платежоспособен наемател", допълни той.

Бакърджиев едновременно изтъква, че помещението е било в "окаяно състояние", преди да стане дискотека, и настоява, че УНСС стопанисва сградите си добре.

Майки срещу насилието

Темата с имотите на вузовете, които се отдават под наем за всичко друго, но не и за академични цели, бе повдигната миналия месец от сдружение "Майки срещу насилието". От организацията излязоха с отворено писмо, адресирано до Министерство на образованието и науката.

"Крайно време е просветното министерство да сложи край на срамната рентиерска дейност на ректорите на държавни университети, защото тя води като резултат и до опростачване и чалгализиране на младото поколение", посочиха майките.

От родителската организация припомнят, че според одит на самото Образователно министерство, извършен преди няколко години, на територията на Студентски град в София има над 200 заведения, 44 от които са отдадени под наем от университетите за нощни клубове "и в тях се лее твърд алкохол до ранни зори".

"Всички тези имоти са предоставени на университетите от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях, но ректорите в крещящо нарушение на Закона за висшето образование са превърнали умишлено помещенията в чалготеки, кръчми и нощни барове, за да си докарват стабилни приходи от наеми", посочват от сдружението.