Китай ще удържи на новите американски мита и ще наложи контрамерки срещу САЩ. Това обеща говорител на външното министерство на страната Генг Шуан, съобщи Асошиейтед прес. 

"Китай никога няма да се предаде под външния натиск. Ние сме уверени и сме способни да защитим своите законни и легитимни права", заяви той.

Въпреки това Генг не разкри по какъв начин ще реагира Пекин, след като в петък Вашингтон наложи нови тарифи на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара годишно, предаде "Гардиън".

"Що се отнася до детайлите, моля, продължавайте да следите внимателно".

Доналд Тръмп заяви в неделя, че САЩ са "точно там, където искаме да бъдем в отношенията си с Китай", като добави, че Пекин "развали сделката с нас" и след това се опитал да я предоговори.

"Ние ще прибираме десетки милиарди долара от митата с Китай. Вносителите ще могат да си произведат продуктите в САЩ (идеално) или да си ги закупят от държавите, които не са подложени на тарифи", написа президентът в "Туитър".

 

 

Той използва търговската война, за да отправи предизборна подигравка в социалната мрежа към един от основните си съперници сред демократите - Джо Байдън.

"Китай СЪНУВА, че Спящият Джо Байдън или някой от другите кандидати ще бъде избран през 2020 г. Те ОБИЧАТ да ограбват Америка", обвини президентът.

Тръмп настоя, че Китай ще пострада повече от търговската война. Но цените на множество разнообразни продукти като велосипеди, шевни машини и стоки за домашни любимци са скочили и по данни на правителството американските консуматори вече плащат повече след началото на първия рунд миналата есен.

 

 

Малко по-рано икономическият съветник на Тръмп Лари Къдлоу призна, че митата не се плащат директно от Китай, а от американските компании вносителки.

"В действителност и двете страни ще плащат", каза Къдлоу. "Двете страни ще пострадат от това", подчерта икономическият съветник на Тръмп.

После той побърза да допълни, че доброто състояние на американската икономика ще позволи да се смекчат отрицателните последици. Къдлоу потвърди, че има висока вероятност Тръмп и лидерът на Китай Си Цзинпин да разговарят на срещата на Г-20 в Япония през юни.