"Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно."

Това заяви президентът Румен Радев в Асеновград във връзка с изказването на турския посланик Хасан Улусой вчера, съобщи агенция "Фокус".

Улусой заяви, че е добре българските власти да направят така, че да се учи "по-засилено" турски език в България, за да има все повече турски инвестиции у нас.

На изказването реагираха още вчера премиерът Бойко Борисов, лидерката на БСП Корнелия Нинова, вицепремиерът Красимир Каракачанов и други. Всички до един обявиха изказването за неприемливо

МВнР пък привика Улусой за даване на обяснения. Посолството обяви, че думите му били изопачени.

"Вчера докато мнозина дебатираха кой какво е казал и какво е искал да каже, с подкрепата на президентската институция сдружението на моята съпруга проведе финалната част на състезанието „Пазим езика си“ – говорим за българския език. В него взеха участие хиляди български деца от всички етноси", допълни държавният глава.