Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разпореди посланикът на Турция в България Хасан Улусой да бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език.

Това предизвика остра реакция сред наши политици, а също така във форуми и социални мрежи. Улусой направи изказването в Кърджали при откриването на завод за автомобилни части, на което присъстваше и Бойко Борисов. 

Премиерът разкритикува дипломата, а официални изявления по темата направиха партийни лидери като Корнелия Нинова, Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки и т.н.

Хасан Улусой свърза изучаването на езика с инвестиции от южната ни съседка и дори предложи услуги, за да се случва това.

В съобщението на Външно се казва следното:

"По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, посланикът на Република Турция в Република България ще бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език.

Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит.

В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения."

Напоследък често възниква дипломатическо напрежение между България и Турция заради изказвания на официални лица от южната ни съседка. 

Думи на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, свързани с приетите в България промени в Закона за вероизповеданията, предизвикаха реакция в края на март и привикване на Хасан Улусой в МВнР.

Тогава Чавушоглу намеква, че първоначалният вариант на промените е трябвало да бъде ремонтиран и това се е случило с намеса от страна на Турция.