Румен Порожанов е депозирал молба до КПКОНПИ цялата информация от данъчната му декларация да бъде публикувана от комисията, съобщава министерството на земеделието.

Вчера в. "Сега" информира, че има разминаване между публикуваната на сайта на антикорупционния орган декларация и оригиналът й в хартиен вариант.

Вестникът е изискал и получил от земеделското министерство копие на подадената декларация. Интересното е, че то е заверено с печат "Вярно с оригинала", поставен от КПКОНПИ вчера, с което комисията напрактика потвърждава, че информацията на сайта е невярна.

Това за пореден път поставя под въпрос ефективността на контрола върху имуществото на висшите лица и достоверността на данните, публично предоставяни от антикорупционната комисия, посочва изданието.

Ето и съобщението, изпратено от пресцентъра на земеделското министерство:

"Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов депозира в петък заявление до КПКОНПИ, с което моли да бъдат предприети мерки за публикуването на всички данни от хартиения носител на подадената от него декларация за 2017 г., в това число и данните по отношение на съпругата му, тъй като не попадат в хипотезата на чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ. 

В подадената декларация са посочени всички обстоятелства, както по отношение на лицето, заемащо висша публична длъжност, така и за неговата съпруга. При попълването на декларацията на стр. 2 не е направена отметка за нито едно от посочените обстоятелства:

1. Наличие на фактическа раздяла

2. Не живее заедно със съпругата си и няма общо домакинство и няма да декларира нейното имущество и доходи на основание чл.37, ал. 5 от ЗПКОНПИ

3. Фактическо съжителство на съпружески начала.

Предвид липсата на отметка в посочените по-горе колони, механичното пренасяне на ЕГН-то на съпругата му от предходната колона, в която са посочени имената и ЕГН-то за съпругата, в колоната за случаите по чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ за "фактическо съжителство на съпружески начала", не отговаря на действителното положение и не следва да се счита за нежелание за публикуване на информация относно лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала.

По отношение на единственото, установено от комисията несъответствие, за същото е получено уведомително писмо от 13.03.2019 г., в което се посочва, че не са попълнени трудовите доходи от заеманата длъжност за 2017 г. В определение от комисията 14-дневен срок е подадена коригираща декларация и е представена необходимата информация."