Биеналето на изкуството във Венеция, което се открива днес и ще продължи до 24 ноември, ще се потопи в настоящето, колкото и тревожно да е то, като представи творци от целия свят, предаде Франс прес. 

"Тазгодишното издание на Венецианското биенале на изкуството има амбицията да опише света, без да попадне в клопката на пазара", заяви президентът му Паоло Барата. 

Събитието ще премине под мотото "Можеш ли да живееш в интересни времена". Става въпрос за израз, който погрешно е свързван с китайско проклятие, използвано иронично от британците, за да се пожелае най-лошото на онзи, към когото то е отправено.

В случая то насочва към "трудните времена", които биеналето тази година иска да изтъкне.

Около 79 творци са поканени в Града на дожите от творческия директор на биеналето Ралф Ругов, който е и директор на галерията "Хейуърд" в Лондон. На всеки художник са поръчани две творби - една за историческия район с градините и друга за Арсенала, две места, където по традиция се провежда биеналето.

Новото издание на този голям форум на съвременното изкуство е белязано от по-изявеното участие на жените в сравнение с това на мъжете, както и от по-големия брой творци от Америка и Азия в сравнение с тези от Европа.

"Нужно е да имаме отличаващи се с жанрово многообразие творби, за да влезем в контакт с широката публика, каза Ругов. - Нужно е да се задават въпроси, а не да се изпращат послания в тази епоха на "фалшиви новини"."

Награда "Златен лъв" за цялостна кариера ще получи американският скулптор и поет Джими Дърам за "дълбоко хуманните си творби", оповестиха организаторите.