Гръцкият парламент трябва да гласува късно днес вот на доверие, който крайнолевият министър-председател Алексис Ципрас поиска сам.

Очаква се правителството му да оцелее за пореден път. Според гръцките медии премиерът може да разчита на 152 гласа в 300-местния парламент, макар неговата партия, Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА), да има 145 депутати.

Ципрас поиска парламентът да гласува доверие на цялото му правителство, след като по-рано най-голямата опозиционна партия, дясноцентристката “Нова демокрация”, поиска оставката на зам.- министъра на здравеопазването Павлос Полакис.

Той разгневи десницата, като обвини неин кандидат за евродепутат, че е използвал квота за хора в неравностойно положение, за да заеме държавна служба.

Въпросният кандидат, 34-годишният психиатър Стелиос Кибуропулос, е прикован към инвалиден стол от мускулна атрофия.

Наблюдателите посочват, че Ципрас не е искал предизборния дебат в парламента да се съсредоточи върху емоционално натоварения повод и върху зам.-министъра.

На 26 май гърците ще гласуват едновременно в избори за Европейски парламент и за местни власти, на които всички в страната гледат като на генерална репетиция за парламентарните избори през октомври.

“Нова демокрация” е първа политическа сила във всички социологически прогнози и води с около 10 на сто от предпочитанията пред управлявалата в последните четири години СИРИЗА.

В последните две години Ципрас успя да стопи преднината на опонентите му, която беше двойно по-голяма.

Той се надява да се облагодетелства от добрата икономическа конюнктура, след като Гърция излезе от програмата за икономическо оздравяване миналата година.

Във вторник той обяви намаляване на данъците върху храните, хотелите и ресторантьорството и енергията, както и месечни добавки към най-ниските пенсии.

Правителството е надхвърлило поставените си фискални цели и затова може да си позволи да отпусне затегнатите от десетилетие колани на гърците, обоснова се Ципрас.

В договореностите с кредиторите Гърция се съгласи да поддържа първичен годишен бюджетен излишък от 3,5 процента от брутния вътрешен продукт до 2022 г. Предизборните мерки на Ципрас обаче снижават тази цел до 2,5 процента. Той се застрахова, заделяйки 5,5 милиарда евро като гаранция, че страната ще постигне по-високата фискална цел.

Правителството казва и че има пари да посрещне погасителна вноска от 3,6 милиарда евро към Международния валутен фонд по-късно тази година.