Арменската писателка Нарине Абгарян ще е един от официалните гости на литературния фестивал „Варна Лит“ през 2019 г. (29 май – 1 юни). Позната с романите си „Три ябълки паднаха от небето”, „Манюня”, „Хората, които са винаги с мен”, „Да живееш нататък”, авторката ще се включи в дискусионен панел с двама български писатели – Мария Лалева и Мирела Иванова. Модератор ще бъде журналистът Георги Тошев.

Абгарян посети България за поредица от срещи с читателите си само преди няколко месеца. През септември писателката поведе два разговора в София и по един в Пловдив, Бургас и Стара Загора.

Част от „Варна Лит“  2019 г. ще бъдат още Дмитрий Глуховски, Жером Ферари, Томас Макгонигъл, Саулос Шелтянис, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, журналистът Бойко Василев,  актьорите Александър Алексиев,  Християна и Ивайло от Айде.бг, доц. Пламен Дойнов, Стефан Цанев, Мария Донева, Мартин Колев,Радостина Пеева, Весела Фламбурари, Никола Райков, Добромир Байчев, Людмил Станев, Даниела Викторова, Искра Урумова, илюстраторите Катрин Ефтимова и Виктория Роянова.

В рамките на фестивала ще бъде връчена за първи път и Европейската литературна награда „Димитър Димов“. За приза се състезават писателите Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Жером Ферари, Саулюс Шалтянис и Тайе Селаси. Победителят ще бъде обявен на официална церемония на 29 май от 19:00 часа в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна и ще получи наградата лично.

Наградата се връчва за първи път през 2019 г. по повод 110-тата годишнина от рождението на Димитър Димов, признат и превеждан на десетки езици. Отличието има за цел да отличава романи с висока художествена стойност от български и чуждестранни автори от континента Европа, издадени на български език в рамките на съответната календарна година.

Това е и първата награда, за която се състезават едновременно родни и чуждестранни автори, издадени на български. Конкурсът има само една категория – роман, – и само една награда – първа, в размер на 10 000 лв. и специално изработена тематична статуетка.

Предстои обявяването на пълната програма на фестивала.

"Площад Славейков"